Вицепрезидентът и съсобственик на "Лукойл" Леонид Федун даде положителна оценка на сделката ОПЕК+. Очакванията към момента са цената на един барел да са остане около 30-40 долара до края на годината.

"Ако не беше сделката, до 30-40 дни цената би паднала до 15-20 долара на барел. На практика, нямаше да получаваме нормален паричен поток нито за нефтената промишленост, нито пък постъпления в бюджета. Експортните мита щяха да са на нула", каза той в интервю пред руската телевизия РБК. 

По думите му, в следствие на сделката Русия ще получава допълнителен доход в размер 70-80 милиона щатски долара на ден. Освен това, има вероятност да се спре ценовата война със Саудитска Арабия, която започна агресивен дъмпинг, предлагайки нефта си в Европа с отстъпка от 10 долара на барел. 

"Фючърсните контракти, които виждаме в пространството, са едно, а реалните доставки - съвсем друго. Всъщност те бяха започнали да изтласкват руския петрол от пазара на европейските производители. Това, което саудитците вече няма да налагат дъмпинг, както и ОАЕ , Кувейт и Ирак. Това несъмнено е предимство за Руската федерация “, добави той. 

Федун обаче изтъкна, че сделката има и негативна страна. Той направи паралел с Брест-Литовския мирен договор от 1918 година, когато болшевиките били принудени да сключат "унизително и трудно" примирие. 

Съсобственикът на нефтения гигант отбеляза и че през втората половина на тази година цената на нефта постепенно ще се покачи до 40 долара за барел. Пазарът обаче ще се балансира не по-рано от 2022 година. 

"Това ще бъде в случай, че коронавирусът започне да отшумява, а търсенето - да се възстановява. Мисля си, че през юни запасите ще престанат да се увеличават и ще започнат да намаляват, заради търсенето. Окончателен баланс между търсене е предлагане не можем да очакваме преди 2022-а година", отбеляза мениджърът.