Десетки хиляди участваха днес в поредните протести срещу пенсионната реформа във Франция, прокарвана от правителството на президента Еманюел Макрон, предаде ДПА.

В Париж, Лион и Нант този следобед избухнаха размирици след неуспешните преговори вчера относно реформата между кабинета в Париж и водещите френски профсъюзи.

В момента обстановката в 13-ти район на Париж е напрегната, съобщи "Le Figaro". Парижката демонстрация, която е към своя край, е белязана от насилие. Бирария La Rotonde, където Еманюел Макрон отпразнува победата си през 2017 г., стана жертва на пожар, а банков клон беше претърсен. 

Съобщава се, че демонстранти са прекъснали частично достъпа до зони от парижкото летище "Шарл де Гол". В различни райони на Париж бяха блокирани улици. Протестиращи окупираха входовете на сградите на университети във френската столица.

Противници на пенсионната реформа нахлуха в сграда в Париж, в която се намират офисите на френския клон на американската финансова корпорация "БлекРок" (Blackrock). На видеозаписи от инцидента се виждат част от нахлулите, които скандират, докато служители на инвестиционната компания са се събрали край тях и ги гледат.

Протестиращи влязоха в схватка с полицията в центъра на френската столица, като хвърляха камъни и бутилки срещу служителите на реда, предаде Ройтерс.

Френски медии, цитирани от ДПА, съобщават, че при протестите в Лион са били нанесени щети на магазини. Според "Le Figdro" 12 ареста са извършени в града. Девет членове на силите за вътрешна сигурност са били ранени, както и четирима демонстранти, според префектурата. В Нант полицията е използвала сълзотворен газ по време на сблъсъци с демонстранти.

Реформата, която провокира днешните протести, предвижда повишаване на пенсионната възраст във Франция от 62 на 64 години. Освен това в нея е заложено и увеличаване на минималните пенсии в страната до около 1200 евро.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече пари в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.

Според информация на Le Figaro следващият протест ще е на 13 април.

Снимки: БТА/АР