Франция успешно изведе в орбита най-съвременен сателит, предназначен да позволи на всички въоръжени сили на Франция по целия свят да комуникират бързо и сигурно.

Париж създаде командване на космическите сили през юли 2019 г., сред опасенията, че съперничещите страни инвестират сериозно в космически технологии, разглеждани като нова военна граница.

Сателитът "е проектиран да устои на военна агресия от земята и в космоса, както и на смущения", каза говорителят на френските военновъздушни и космически сили полковник Стефан Спет пред АФП.

Ракетата Ariane 5, носеща сателита Syracuse 4A, излетя от Куру във Френска Гвиана късно в събота, като мисията беше изпълнена 38 минути и 41 секунди след излитането.

Сателитът може да изследва близките си околности и да се движи, за да избегне атака.

„Благодарение на своето най-съвременно оборудване (антена против заглушаване и цифров прозрачен процесор на борда), Syracuse 4A ще гарантира висока устойчивост на екстремни методи за заглушаване“, пише доставчикът на стартиране Arianespace в описанието на мисията си.

Марк Финауд, експерт по разпространение на оръжия в Женевския център за политика за сигурност, каза за AFP, че сателитът също е бил защитен срещу електромагнитните импулси, които биха били резултат от ядрена експлозия.

„Това е последният предупредителен сценарий, ако възпирането се провали“, добави той.

През март Франция започна първите си военни учения в космоса, за да изпробва способността си да защитава своите спътници, като ги нарече „първи за френската армия и дори първи в Европа“.

Френското правителство обвинява Русия, че е довела своя спътник за събиране на разузнавателна информация Olymp-K, известен също като Louch, в непосредствена близост до френско-италианския военен сателит Athena-Fidus през 2017 г., в това, което министърът на отбраната Флоранс Парли нарече „акт на шпионаж ".

Миналата година САЩ твърдяха, че Русия е провела неразрушителен тест на оръжия за сателит от космоса.

През март офисът на френския президент Еманюел Макрон заяви, че оттогава е имало други подобни инциденти, но не предостави подробности.

Инвестициите във френската космическа програма се очаква да достигнат 4,3 милиарда евро (5 милиарда долара) през бюджетния период 2019-2025 г., въпреки че това е част от сумата, изразходвана от Съединените щати или Китай.