Външното министерство на Турция направи опит да замаже скандала с изявлението на техния дипломат №1 Мевлют Чавушоглу, който се похвали как Анкара е повлияла на нашия Закон за вероизповеданията. Коментарът му доведе до изостряне на отношенията между двете страни, особено след като турската страна отказа да поднесе извинения.  

 "Смятаме, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство. На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри", заяви днес говорителят на турското външно министерство Хами Аксой във връзка с изявления, които по думите му се приписват на турския външен министър по повод закона за вероизповеданията в България, съобщи информационната агенция Ихляс хабер ажансъ.

Хами Аксой подчерта, че Турция поддържа много близки и добри отношения с България и уточни: "Сънародниците в България внасят специално допълнително значение на отношенията ни с България. Турция и България като две съседни, приятелски и съюзнически страни полагат грижи за ненамеса във вътрешните си работи.

В същото време външните министри на двете страни осъществяват конструктивен и дружески диалог помежду си, провеждат консултации по много въпроси и това е напълно естествено. В този контекст наскоро нашият министър е споменал за разговор, който е провел преди време с българския външен министър във връзка с промените в приетия от българския парламент Закон за вероизповеданията и международните норми в това отношение, но думите му са били погрешно преведени и са изкоментирани по различен начин и изопачени в българските медии. Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство", каза още Аксой.

Той подчерта, че приятелството между Турция и България е поставено върху здрави основи и не може да му бъде навредено с подобни игри.

Засега не е ясно дали изявлението на говорителя на Чавушоглу ще се приеме от българска страна като достатъчно извинение, за да се смята случаят за приключен. По-рано нашият външен министър Екатерина Захариева определи изказването на своя турски колега като неприемливо и неуместно и го призова да се въздържа от подобни коментари.  

Вносителите на промените в Закона за вероизповеданията от ГЕРБ и ДПС пък категорично отрекоха външна намеса.

Премиерът Бойко Борисов също се опита да реши проблема като проведе петчасов разговор с вицепрезидента на Турция Фуат Октай, но така и не успя да го убеди да се извини за гафа.

Още тогава Борисов заяви, че изявлението на Чавушоглу е заради местните избори в Турция, които се проведоха в неделя. На тях партията на Ердоган спечели най-много общини, но за първи път от 25 г. загуби Истанбул и Анкара. 

Захариева: Чавушоглу ми звъня за закона, но нямаше натискНе е разумно сега да късаме с Турция, напрежението ще отмине след изборите, смята родният дипломат №1