Външният министър Екатерина Захариева призна, че е обсъждала с турския си колега Мевлют Чавушоглу промените в Закона за вероизповеданията, но отрече той да й е оказвал натиск. Разговорът е проведен по телефона през декември. 

„Аз имам много добри отношения с колегата Чавушоглу. Ние се чуваме наистина по много теми. Аз категорично не го приемам като натиск. Ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, това си е негов проблем“, заяви Захариева пред  bTV.   „Разговорът беше абсолютно възпитан и добросъседски“, увери тя.

Захариева обяснила на Чавушоглу, че законът не е насочен срещу мюсюлманите, защото и християните и другите вероизповедания, са реагирали остро.

По думите ѝ, с последното си изявление в публична реч, че Турция е повлияла за промени в нашия закон, Чавушоглу очевидно се опитва да мобилизира подкрепа за изборите и то в район, където има наши изселници.

„Не само в Турция, но и на други места започва да се използва религията като част от политиката. Този тренд, да използваш религиозните теми за политика е изключително опасен“, добави Захариева.  

 „Нека да видим като минат изборите дали няма да размислят. Според мен най-лесното нещо би било Турция да се извини за това изказване“, каза още тя.  И призна че между София и Анкара със сигурност има дипломатическо напрежение, но то не е предизвикано от София.  

"Разбира се, че сме ядосани, защото изборите идват и се провеждат, но има следващ ден. Утре все още ще бъдем съседи, Чавушоглу все още ще бъде министър, премиерът Брисов ще бъде премиер", продължи Захариева.  Тя припомни, че и предишни години преди избори е имало подобни изказвания от турска страна.

  „Но нека ние да бъдем разумните. Да късаме дипломатически отношения с Турция чрез обявяване на персона нон грата на турския посланик е крайна мярка“, смята Захариева.   „Да тръгнем да се изпокараме с всичките си съседи? Не искаме това. Искаме да имаме добри съседски отношения“, категорична беше тя.

Борисов гневен: След 5 часа препирни Турция отказа да се извиниВицепрезидентът Фуат Октай упорства, че Анкара не ни е засегнала с речта на Чавушоглу