Турската валута се срина с около 15%, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на Турската централна банка Наци Агбал през уикенда.

Лирата падна до 8,4 лири за долар малко по-рано днес, но се възстанови до 7,9 лири за долар, докато през април 2018 г. валутата се търгуваше 4 лири за долар. Спрямо лева днес 1 лира се търгува за 20 стотинки, докато преди часове курсът бе 23 стотинки. 

Наци Агбал бе назначен през ноември и политиката му бе да повишава лихвените проценти /с над 15%/ с цел да пребори растящата инфлацията. Изненадващ ход на Едроган обаче сложи край на този курс. Президентът на Турция освободи шефа на банката, като това представлява трета рокада в управлението на банката за по-малко от две години. 

Премахването на Арбал от поста му шокира както местни, така и чуждестранни инвеститори, които похвалиха парична политика на централната банка на Турция, която той води в последните месеци. 

Назначаването на Сахап Кавчиоглу, бивш банкер и депутат от управляващата партия, предизвика опасения от обръщането на неотдавнашните повишения на лихвените проценти. Уволнението удари и акциите на фондовата борса в Истанбул и породи опасения относно въздействието на разходите за заеми на Турция. Търговията на борсата беше спряна за кратко след рязък спад в цените на акциите, задействал автоматични прекъсвачи.

След рязкото спаднане, лирата след това се възстанови, но остана с около 8% по-ниска спрямо щатския долар, след като финансовият министър Лутфи Елван заяви, че Турция ще се придържа към правилата за свободен пазар.

Лирата за момент беше най-добре представящата се валута на развиващия се пазар през 2021 г., след като се възстанови почти една пета от нивото ѝ спрямо щатския долар.

Миналата седмица турската валута нарасна силно, след като г-н Агбал увеличи лихвените проценти с 2 процентни пункта, двойно повече от очакванията на икономистите.

Инвеститорите призовават за по-строга парична политика в Турция, за да се укроти високата инфлация, тъй като цените бързо се покачват в страната. 

Сега има опасения, че решението на Ердоган да назначи Кавчиоглу за шеф на банката може да подкопае резултатите, постигнати по време на краткия мандат на Арбал.

Кавчоглу е малко известен професор по банково дело и бивш депутат от управляващата партия "Справедливост и развитие". Той споделя неортодоксалното мнение на Ердоган, че високите лихвени проценти могат да подхранят инфлацията.

Лихвеният процент на Турция в момента е 19%, което привлече чуждестранни инвеститори да вложат сигурно парите си във валутата.

В изявление от неделя централната банка заяви, че "ще продължи да използва инструментите на паричната политика ефективно в съответствие с основната си цел да постигне траен спад на инфлацията".