Пловдивчанинът Кристиан Василев от дълги години е най-добрият български гребец. Многократен републикански шампион по гребане. Василев участва на Олимпиадата в Рио през 2016-а година в двойка скул заедно с Кристиан Божилов и завършват на 9-то място. През миналата година успя да спечели бронзов медал в индивидуалната надпревара на Европейското първенство в Мюнхен. В много драматична гонка Василев печели бронза и изпреварва в битката за третото място двукратния световен и двукратен европейски шампион Оливер Цайдлер от Германия и то на неговия гребен канал.  

Кристиан се готви усилено за новия сезон, в който основната цел е Световното първенство по гребане в сръбската столица Белград през септември. Именно там ще се печелят и квоти за Олимпиадата в Париж през 2024г. Пловдивчанинът още не решил дали ще участва в индивидуалната надпревара или в двойка скул заедно с Емил Нейков. През тази година най-добрият ни гребец ще участва и на Европейско, което е в края на май в Блед, Словения. 

Ето какво заяви пред TrafficNews Василев в интервю в рубриката ни Спортните герои на Пловдив:

- Какви бяха твоите първи стъпки в спорта?

- Тренирах други спортове преди гребането. Като малък малко тренирах плуване, после от 3-ти клас започнах футбол и 5 години тренирах футбол. Едно лято бях останал без спорт и затова реших да пробвам гребане. Дойдохме на Гребната база и така започнах.

- Какви бяха първите успехи в юношите?

- Аз на юноши имах много малко участия, защото започнах сравнително късно. Имах само една година на юноши и успехите ми бяха предимно на държавния шампионат. Имах два сребърни и един златен медал на юноши и на мъже също спечелих златен медал. След това участвах на Балканиада, но отпаднахме, защото лодката ни потъна. Беше за по-малък екипаж, имаше вълни и тя се напълни с вода. Беше малко комична ситуация.

- Дълго години си най-добрият български гребец. За съжаление обаче нямаш конкуренция в България. Това помага ли ти или по-скоро ти вреди?

- Не е добре, защото вътрешната конкуренция е важна, защото тя изгражда. Когато знаеш, че си ти и няма друг психически е много лесно да се отпуснеш. Когато има още хора, които да те притесняват всеки ден няма как да се отпуснеш, защото знаеш, че мястото ти не е сигурно. По-добре е да има отколкото да няма, защото това е една от причината другите държави с големи отбори да имат повече гребци на високо ниво.

- Участвал си и на Олимпиада през 2016-а година в Рио. Какво е изживяването да бъдеш на такъв голям форум?

- Това е мечтата на всеки един спортист и има защо. Съвсем различно е усещането. Това е доста по-различно чувство от всяко състезание. Толкова много спортисти има там – най-добрите в света. Самото отношение и самата атмосфера е по-различна. Няма как да го опиша, трябва да се изживее. Това не е само състезание, а и приключение.

- През миналата година формирахте двойка скул с Емил Нейков, която се оказа доста успешна. Странно ли беше за теб да си в двойка? 

- Участвал съм на двойка в доста комбинации, като най-успешната е с Георги Божилов, с който участвахме на Олимпиадата. С Емил нямаше как да не се пробва тази комбинация, защото той е много силен в долната възраст на младежи, а аз се представям добре на мъже и това е един вариант, който искахме да видим дали ще се окаже по-успешен и да преследваме квота и участие на Олимпиадата. Като първо състезание беше успешно, защото нямахме много време за подготовка и беше успешна първа проба.

- Миналата година успя да спечелиш и бронз от Европейското първенство в Мюнхен. Как премина гонката? 

- Бронзовият медал миналата година беше страхотно изживяване и бях много щастлив. До последния момент вярвах, че мога, но не съм очаквал. Всичко се реши с един финален спринт и там доста се разместиха позициите. Беше доста интересна гонка. Щастлив съм и успях да победя фаворита на цялото състезание. Той беше и на собствени води на канала, на който тренира, което е още един плюс. Много страхотно изживяване, за което съм положил доста труд и се радвам, че успях да се преборя.

- Беше споменал, че си бил пред отказване преди да завоюваш бронза. Какво се случи тогава? 

- След като не се класирах за Олимпиадата в Токио, тъй като се разболях от ковид и на едната квалификация не успях да взема участие, където имах най-голям шанс. На последната квалификация не успях да бъда в необходимата форма, за да се класирам за Олимпиадата. Нямаше и други състезание, защото отмениха Световното през този сезон. Остана ми една празна година, която рано свърши. Имах много време да мисля и се колебаех дали да продължа. Реших, че ще продължа, но ще тренирам по друг начин и няма да имам толкова очаквания. Ще видя какво ще ми поднесе следващия сезон, който пък се оказа най-успешния ми и не съжалявам за решението си.

- Емил Нейков постига много успехи при младежите. Има ли още момчета, които могат да пробият в гребането? 

- Има някои обещаващи момчета, които се надявам федерацията да успее да съхрани и те да работят целеустремено. И се надявам на следващата Олимпиада през 2026г. да имаме по-сериозна група, да атакуваме квоти и призови класирания. Не е невъзможно за всичко се иска доста работа и търпение.

- Как стоят нещата в българското гребане откъм подготовка и въобще?

- От гледна точка на подготовка Пловдив е мястото, където има всичко необходимо. Другите бази не са с толкова добри условия. Гребането като цяло е трудно, но през последните години мисля, че се борим, за да останем на картата. Може да са малко, но има моменти, на които да се зарадваме. Има успехи при младежите и се надяваме в следващите години да пренесем тези успехи и при мъжете и жените. С работа и търпение нещата ще се получат.

- Пловдив ще бъде домакин на Световно първенство до 23 години през тази година след пауза от две години. Колко е важно за българските състезатели това първенство да е тук на родна земя и помага ли им или напрежението е по-голямо?

- Голям форум е. Пловдив успява доста често да организира големи форуми. За съжаление ако нямаме втори гребен канал няма да можем да приемаме повече Световно за мъже и жени. На по-долните възрасти успяваме да се преборим и това е голям плюс за града. За нашите състезатели е много важно, защото те познават мястото тренирали са много пъти тук и могат да разчитат на огромна подкрепа, което от една страна създава и напрежение, но повечето е позитивно и е хубаво нещо.

- Какво ти предстои през тази година? 

- Тази година най-важното състезание за мен е Световното първенство през септември, защото там се печелят квоти за Олимпиадата. Там със сигурност ще участвам. Освен него ще участвам на Европейско първенство в края на май и на 2 от 3-те световни купи. Може би на първата и третата, но това ще го реши ръководството. Подготовката ми ще бъде насочена изцяло за Световното първенството, за да може да се спечели квота и да работим спокойно следващата година. На скиф се печелят 9 квоти, а на двойка скул 11. Ще участвам на една от двете дисциплини или единично или на двойка скул с Емил Нейков.

- Оптимист ли си за гребците след теб? 

- Умерен оптимист съм. Няма да спрат да излизат хора, които да искат да се борят и да постигат резултати и им пожелавам успех, защото е много трудно, но после е сладко.

- Какво става с Втория гребен канал и ще има ли някакво развитие? 

- Лошото е, че вече не се и говори за Втория гребен канал. Минаха вече доста години. През 2018-а година на Световното първенство за мъже и жени беше направена първа копка с председателя на МОК Томас Бах. Няма развитие нищо не се говори и нямам информация какво се случва.

- Какво ще си пожелаеш? 

- Пожелавам си да съм здрав и да си постигна целите.