Много добре разбирам какво работи баба Дора, това е една много неприятна тема. Тази чума по овцете тръгна от Африка и за съжаление достигна Турция. Вече има 5 огнища в крайграничните райони, потвърдени са в лаборатория. Това каза земеделският министър Румен Порожанов пред bTV за станалата популярна в социалните мрежи баба Дора от Шарково, чиито животни ще бъдат умъртвени заради опасността от чума.

"В село Шарково също има положителна проба. Болестта наистина е много опасна. Когато животните не са били оградени, трябва да се евтанизират. Баба Дора е права за себе си и не мога да я упрекна. Разговаряхме много дълго вчера и мисля, че тя ме разбра", добави министърът.

"Полезните ходове са свързани с това да бъде ограничено разпространението на болестта. Мисля, че стопаните разбраха, ще има обезщетение, което ще бъде нормално. Вчера беше направена оценка около 150 лева на животно, ще предложа увеличение до 190 лева", каза още Порожанов.

"Недостатъчно добре Агенцията по храните работи с хората. Трябваше да им се обясни на място. Вчера жители са замеряли служители с камъни", добави той.

"Ние сме запознали Брюксел с болестта. Тази седмица ще дойде най-добрият вирусолог", добави той.

"Ако не спрем болестта, ще има санкции, ще се забрани износа. Изключително важно е да не се разнасят животни напред назад. Неслучайно предприемаме обезщетения и на хора с живи животни", каза земеделския министър.

"Притеснен съм. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен", каза Порожанов.

"Още при стартирането трябваше да бъде обяснено всичко на хората. Мъката е голяма, но трябва да се спре болестта", добави той.

Към момента единствено стадото на баба Дора е останало живо в село Шарково. Въпреки безизходицата от предстоящата евтаназия, баба Дора напои животните си и ги нахрани, както всеки ден.

Снимка: Даниел Стефанов от Радио 999 - Ямбол.

Докато баба Дора плаче, ром в бяла престилка се хили безцеремонно СНИМКИИ жалко, и тъжно е, но то кое в тази история не е жалко и тъжно?...

Баба Дора от Шарково: Убият ли животните, умирам и аз СНИМКА и ВИДЕОВетеринарни инспектори и жандармерия започват операция по ефтаназия на болни животни в Ямболско