Баба Дора е обикновен възрастен човек от Ямболското село Шарково, който гледа животни и се грижи за тях като свои дечица.

...баба Дора...от няколко дена плаче, не може да спре... и утре ще плаче...може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкова ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка.... Това са децата ѝ...не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... Тази нощ за последно... Утре ще бъдат евтаназирани...всичките около 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От утре баба Дора ще е празна...

Толкова болка, сълзи и мъка видях днес...най-трудната ми снимка... баба Дора искаше да я снимам... плаках.

Историята разказва фотограф от Ямбол, снимал тъжната история на баба Дора, споделена многократно в социалната мрежа. 

Възрастната жена е една от многото стопани на селскостопански животни, които ще бъдат евтанизирани. 

Три села – Шарково, Странджа и Болярово са под полицейска блокада, за да се осигури възможност  на ветеринари да избият всички животни в огнищата, дори и здравите. В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма. 

Земеделският министър Румен Порожанов обеща обезщетение между 150 и 225 лв. на животно. Той да ми купи животно за тези 150 лв., призова Костадин Пулев от село Шарково.

Хората се заканват да не позволят на ветеринарите за унищожат животните им. Питат и защо няма превенция срещу опасните заболявания при животните. Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство. 

"Животните не са болни. Няма симптоми на чума! Гледат да ни унищожат и нищо не правят! Нямаме държава, никой не идва да обясни какво се случва. Минават по черните пътища, а ние чакаме тук, на главния път информация от тях! Мафията е пълна за целия този район. Това е поминъкът на хората, какво да правят? Те живеят с това. Трябва да се махнем оттук, сега няма да има поминък и работа за населението. Оставаме без нищо. Това е политика!", коментира протестиращ.

Преди по-малко от месец заради същото заболяване бяха умъртвени други 1 400 животни в село Воден.
 
Единственият представител на местната власт, дошъл сред хората днес, беше кметът на община Болярово Христо Христов. 
 
Снимка: Даниел Стефанов