Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов буквално разбуни духовете, след като забрани да се празнува Хелоуин във всички общински помещения, детски градини, училища, читалища и го замени с факелни шествия. За това свое действие той говори в предаването „Събуди се“ по NOVA.

Не е вярно, че разединих обществото. Напротив - обединих българите, започна Симеонов. Със сигурност забраната не е най-подходящия начин и не си мислете, че съм човек, който не осъзнава, че някои от децата реагираха така сякаш чичко кмет с рога на дявола им забранява да ядат бонбони, но не това е важното. Важното е, че тази забрана наистина подейства като една аларма. Тя даже няма юридическа стойност, но по-важното е, че се отърсихме от това, което беше започнало да се случва, а именно, че празникът по някакъв начин се пречупваше през призмата на Хелоуин. Повечето деца смятаха, че следващите дни са почивни заради Хелоуин, изложи опасенията си градоначалникът.

Най-притеснителното за мен е, че през последните години националните празници започнаха да се приемат като почивни дни. А те са дни, в които ние трябва да излезем заедно и да почувстваме това, което имаме като наследство, култура и нещо, за което трябва да се гордеем. За мен всичко, което имаме е безценно, имаме с какво да се гордеем и имаме с какво да се чувстваме щастливи, че живеем в тази държава, каза още кметът на Елин Пелин.