„В момента е модерно да се протестира, но вече сме взели решение за казуса със строителството около комплекс „Гербера” и Испанските къщи”, заяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че строителството на 7-етажния блок върху терена, предвиден за детска градина, ще бъде спрян и зоната ще бъде предвидена за озеленяване.

Строителството на блоковете отстрани обаче ще продължи, тъй като всичко документално било наред, а теренът бил с отстъпено  право на строеж на частната компания.

„Тракия със сигурност не е презастроена. Въпреки че този квартал е предвиден за жилищно строителство, той все още е един от най-зелените в Пловдив. Така ще бъде и занапред. Нормално е обаче тук да има 13-14-етажни блокове”, каза кметът.

Усилията на Общината ще продължат в тази насока – озеленяване и недопускане на гъсто застрояване. Дори в тази зона около „Гербера” отстоянието е било 30-40 метра.

Припомняме, че около 50 души протестираха тази събота срещу строежа на  седем етажен блок на мястото на проектираната детска градина зад кметството на ЖР.

Собственици на жилища от новия комплекс „Гербера” и Испанските къщи се събраха, за да изразят несъгласието си в промяната на плана на имота, в който живеят. На място бе и инвеститорът Георги Чалъмов, който категорично заяви, че няма да строи блок върху спорния терен.

„Щом хората не искат, блок няма да има”, каза Чалъмов. Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски, също декларира, че на инвеститора няма да бъда издадено строително разрешение.

TrafficNews.bg