- Има ли изтичане на мозъци на млади медици от Пловдив?

- Определено има!Независимо от качественото образование, което получават в пловдивският медицински университет, 70-80% от завършилите лекари във всички медицински университети у нас напускат пределите на страната всяка година. Средствата, които дава държавата за една година обучение за един студент по медицина са около 10 пъти повече, отколкото при хуманитарните науки, а след това ние подаряваме на чужди държави  готови лекари, в които България е инвестирала за обучението им.

- На какво се дължи това явление?

- Лекарите, напуснали страната, са посочили като основна причина за избора си липсата на възможности за специализация, липсата на сигурност в системата, липсата на достатъчно качествени условия. Водещият фактор е и изключително ниското стартово заплащане, ако изобщо се започне с такова.

- Какво е заплащането на лекарите и какви са условията за работа в чужбина?

- Възнагражденията на лекарите в другите европейски страни са до 10 пъти по-големи, отколкото тук.Това е и основната причина изградени специалисти да напускат пределите на страната ни.

- Имаме ли дефицит на специалисти в болниците и в кои специалности?

- За изминалата година около 550 лекари са избягали в чужбина, докато преди 2 години техният брой е бил около 400. Огромно е и количеството на заминалите специалисти. През 2014-та са напуснали около 250 лекари с по една специалност и около 50 с две и повече специалности. Най-много са хирурзите, анестезиолозите и гинеколозите. Дефицитът на интернисти, педиатри и патоанатоми най-вече е изключителен!

- Как виждате решаването на проблема?

- Това е въпрос, който може да бъде решен само и единственото на национално ниво. Тук, на местно ниво, функциите на един общински съветник в сферата на здравеопазване са фиксирани, но аз имам своите виждания като кандидат за такъв и те са свързани основно със специализирането в общинските болници.

- Какво е състоянието на общинското здравеопазване?

- Състоянието на общинското здравеопазване е трагично. Основната причина за това е огромният брой здравни заведения на територията на град Пловдив. Ние сме общината с най-много такива на глава от населението за цяла България, а страната ни – за Европа. За около 7млн души в България има над 400 болници, а за сравнение, в Германия, например, за 90 млн, те са около 2000. Само частните болници са над 100. В Холандия и Белгия, където населението е сходно, болниците са под 100! Аз не съм против частните болници, напротив! Но съм за това да се въведе ясен и точен стандарт и критерий за регистриране на лечебно заведение.

Има и други причини за незавидното състояние  на общинското здравеоапзване. Средствата за здраве на година, които се отделят от семейство в САЩ са около 15000лв, в Европа – около 6000лв, а тук – около 500лв. Ние отделяме за тази система около 4% от БВП, за Европа този % е 8, а за САЩ – 18. Трябва да осъзнаем, че докато здравеоапзването и образованието не станат приоритет на управляващите, а не строенето на магистрали, по които скоро няма да има кой да се движи, държавата ще върви назад.

 - Как можем да запазим младите лекари? Какъв може да бъде Вашия принос за решаването на тези проблеми, ако влезете в общинския съвет?

-  На местно ниво, единственият начин да накараме младите лекари да останат в града е създаването на общински фонд за финансиране на тяхното специализиране.Като кандидат за общински съветник от БСП под номер 12 считам, че имам реална възможност да влезна в местния парламент и да изпълня този свой основен приоритет. Общината няма отношение към кадровата политика във втория по големина град в България. Общинските здравни заведения вече не са истински конкурент на частните, които предлагат по-високи доходи и специализантите избират тях. Това формира един кадрови дефицит в общинските здравни заведения и липса на кариерно развитие. Единствената възможност за излизане от тази ситуация е създаването на такъв общински фонд, който да финансира специализациите на младите лекари срещу договор след взимане на специалност,  след което те да останат в съответната болница.

- Какво призовавате хората?

- Задавали ли сте си въпросът защо парите се превърнаха в основен фактор на функциониране на нашето здарвеопазване? Защо всички общински здравни заведения са на загуба? Защо здравето вече е стока, която е достъпна само за онези, които имат пари? Отговорът е един – социална политика може да се води само от социална партия. А социалната партия винаги е била само една - БСП! Само тя е силната и аргументирана алтернатива на сегашното статукво! На 25ти Октомври с номер 5 в бюлетините за кмет, районен кмет и общински съветници!

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg