От най-голямата ПГ, тази на ГЕРБ, обявиха, че ще внесат поправки в приетия вече на първо четене Закон за вероизповеданията, с които да отпадне елемента "опрощавана на дългове" на религиите.

В новите текстове Главното мюфтийство у нас ще получи само определен срок, един вид отсрочка, за да погаси просрочените си задължения.

"Законът за вероизповеданията придоби политически оттенък", коментира в кулоарите на парламента председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Пито – платено! Парламентът опрости 8 млн. лева на МюфтийствотоЗаконопроектът мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, вбеси Обединените патриоти

Припомняме ви, че последните дни позиции против опрощаването на дълговете на религиите обявиха опозиционната БСП, както и коалиционните партньори във властта от Обединени патриоти.

По информация на TrаfficNews от няколко дни върви усилен диалог между властимащите, за да изгладят търканията си. В крайна сметка ГЕРБ са се съгласили да няма данъчна амнистрия, а Патриотите са се навили за отстрочка.

"Ние сме напълно доволни с това решение, отлагането е правилният ход. Това е честно и справедливо", коментира депутатът от ОП Александър Сиди.

Мюфтийството съвсем не сиромахомилства. Дава под наем 4700 обекта!Експертът по вероизповеданията Николай Панков призова президента да не мълчи по въпроса

Лидерът на ГЕРБ в НС пък беше категоричен, че партията му никога не е искала да противопоставя Църква на Мюфтийство, но политиците са го направили.

Темата със заличаването на дълговете предизвика широк обществен отзвук, след като се оказа, че по-голямата част от парите са на Мюфтийството. От близо 8,2 млн. лева – 7,4 милиона се оказаха на мюсюлманската общност, а едва 800 хил. на Светия синод.

Премиерът Бойко Борисов се срещна преди два дни с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи, като настоя, че не може да става дума, че текстовете са политическа сделка между ГЕРБ и ДПС за опрощаването на дългове от данъци, осигуровки и съдебни такси на Мюфтийството.

Борисов: Докато патриарх и мюфтия стоят заедно, всичко е наред! ВИДЕОВМРО срещу опрощаването на дълговете на мюфтийството, ГЕРБ стоят зад текстовете

"Много ясно заявихме каква е целта – за българските вероизповедания да си плаща българската държава, а не да плащат други държави", настоя премиерът и по този начин отговори на обвиненията на БСП, че управляващата партия е сключила политическа сделка с ДПС, за да осигуряват кворума.

Тогава министър-председателят не излезе пред медиите да коментира казуса, думите му станаха ясни от видео, разпространено от пресслужбата на Министерския съвет. Борисов отново заговаря пред главния мюфтия и патриарха за спомена от Възродителния процес.

"Целта е никога това да не се повтаря. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на Българския народ", обяснява Борисов. Според него, след като се изчистят задълженията на религиите, а държавата поеме както финансирането, така и заплатите на свещенослужителите, ще се избегне възможността за чуждо влияние.

До вчера от ГЕРБ твърдяха, че от тази си позиция няма да помръднат, днес обаче се извъртаха на 180 градуса.