Парламентът опрости задълженията на вероизповеданията към държавата. Става дума за около 8 млн. лева задължения на Главното Мюфтийство и 800 000 лева на Православната църква.

Депутатуте приеха на първо четене промени в закона за вероизповеданията, с които се заличават задълженията за данъци, осигуровки, съдебни такси и други на регистрираните религии. Вносители на текстовете са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

Те минаха с гласовете на двете парламентарни групи и срещнаха твърдия отпор на Обединените патриоти, което предизвика напрежение в пленарна зала между коалиционните партньори.

Опрощение в ход: 8 млн. на Мюфтийството, 800 бона на ЦъркватаЧервените нарекоха промените задкулисна сделка между ГЕРБ и ДПС

"Страшното е, че казусът се превръща в прецедент, оттук нататък всеки ще иска, всеки ще се натиска за едно такова опрощение", заяви депутатът от Атака Павел Шопов.

Особено остър към вносителите беше депутатът от ОП и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той нарече законопреоктът опит на ДПС да постави парламентът на колене.

"За пореден път НС трябва да бъде поставено на колене, в разрез със законите. Защо е необходимо това. Въпросните 8 млн. са напълно във възможностите на ДПС и кръговете около тях да си ги осигурят", заяви Симеонов.

Мюфтийството ни варди от джихадисти и чака жест: 8 млн. дълг – опростен!?Очаква се в петък депутатите да обсъдят промени в Закона за вероизповеданията

Той продължи с реплики към почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "Същият този Ахмед Доган, който прибра 1,5 млн лева заради хидроинжинерните си способности, можеше да отдели част от тези пари", каза още Симеонов.

Това предизвика председателстващия заседанието да му направи забележка: "Моля ви, господин Доган не присъства", обърна се към лидерът на НФСБ заместник-председателят на НС Емил Христов.

"Аз не съм сигурен, той духовно се рее", контрира депутатът.

В ролята на омиротворител влезе Цветан Цветанов. "Ще гласувам по съвест, никой не ми е оказвал натиск", категоричен бе той.

Цветанов отново настоя, че решението за промените в закона за вероизповеданията е взето общо на Консултатувен съвет по национална сигурност при президента напълно единодушно. "Нека не се заиграваме с етническия мир", призова той.

А критики отнесоха и БСП, които продължават с бойкота си на парламента. Докато Цветанов беше категоричен, че НС КСНС и те са приели решението, а сега се заиграват по друг начин с темата, Патриотите имаха друга теза.

"БСП да престанат с демагогията, защото ако бяха в тази зала, можеше да се направи опит да се устои на това", обяви Павел Шопов.

Нинова: Нито дума не е ставала да се опрощават задължения на МюфтийствотоГЕРБ управляват с ДПС и Обединени патриоти, заяви лидерът на БСП

След гласуването стана ясно, че има проблем с отчитането на гласовете на депутатите. Цветан Цветанов поиска прегласуване, защото системата за гласуване с пръстов отпечатък е отчела гласа му грешно. Това мотивира патриотите да настояват за цялостна ревизия на електронната система.

"Има хакерска намеса", заигра се с темата Петър Петров от ОП. В крайна сметка обаче гласовете бяха преброени и законопроектът, който опрощава старите задължения на вероизповеданията вече е приет на първо четене.

За да стане окончателно факт, той трябва да мине и на второ.