"Докато стоят заедно патриархът и мюфтията и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност, всичко останало ще го наредим", заявява премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с Негово Светейшество патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Министър-председателят събра главите на двете основни религии у нас на фона на броженията около промените в Закона за вероизповеданията. Приетите на първо четене промени предвиждат опрощаването на задълженията на регистрираните вероизповедания към държавата. Основните са на мюфтийството – около 8 млн. лева дългове от данъци, осигуровки и съдебни такси.

Борисов отново беше категоричен – не може да става дума, че текстовете са политическа сделка между ГЕРБ и ДПС.

"Много ясно заявихме каква е целта – за българските вероизповедания да си плаща българската държава, а не да плащат други държави", заяви премиерът.

Думите му са отговор на обвиненията на БСП, че управляващата партия е сключила политическа сделка с  ДПС, за да осигуряват кворума.

"Много ми е неприятно последните дни като се говори за политически сделки. Абсолютни лъжи", казва той и допълва: "Къде е сделката, къде е проблемът".

Министър-председателят не излезе пред медиите да коментира казуса, думите му станаха ясни от видео, разпространено от пресслужбата на Министерския съвет. Борисов отново заговаря пред главния мюфтия и патриарха за спомена от Възродителния процес.

"Целта е никога това да не се повтаря. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на Българския народ", обяснява Борисов. Според него, след като се изчистят задълженията на религиите, а държавата поеме както финансирането, така и заплатите на свещенослужителите, ще се избегне възможността за чуждо влияние.

"Ние благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да блъдем толерантни и всичко, което се получава във взаимоотношенията ни е с много ясни послания. Радвам се, че ни отделяте толкова внимание, което вярвам и за напред ще бъде полезно за всички вероизповедания", заявява по време на срещата партриарх Неофит.

Вижте видеото от разговорите им!

"Необходимо е тези въпроси да бъдат решени овреме. Несъгласието показва само едно. Хората, които работят не обвиняват другите. Хората, които не работят обвиняват другите", казва на Борисов главният мюфтия Мустафа Хаджи и му благодари, че именно неговото правителство е решило проблема със задълженията на мюфтийството, които се трупат от 2005 година.

Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи и на второ четене промените в Закона за вероизповеданията, стана ясно от думите на шефа й Цветан Цветанов.

"Този законопроект е внесен след много консултации и разговори с Министерството на финансите", заяви Цветанов. Той беше категоричен, че няма политическа сделка между най-голямата парламентарна група и ДПС. Според него обстановката в смесените райони е спокойна, но предупреди: "Хората живеят прекрасно и в момента може би някой цели друго".

Цветанов допълни още, че няма разрив между ГЕРБ и Обединените патриоти и двете партии следват приоритетите от управленската програма, а по темите, които не са залегнали в нея, всяка партия изготвя свое становище.

Днес от Русе депутати от ВМРО, която е част от Обединените патриоти, призоваха текстовете да не минават на второ четене. Войводите заявиха категорично, че са против опрощаването на дълговете на мюфтийството.

"Това ще доведе до верижна реакция – утре други вероизповедания ще спрат да си плащат данъците и осигуровките, просто защото ще знаят, че в един момент държавата може да им ги опрости", мотивира се депутатът Искрен Веселинов.