Над 8 млн. дългове от заплати и осигуровки на Главното мюфтийство бяха опростени. Сумата беше посочена като задължения на всички вероизповедания, но впоследствие се оказа, че това не е съвсем така.

Решението беше прието на първо четене, а предложението беше на Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Така беше взето решение да се въведат промени в Закона за вероизповеданията, от които ще се възползват всички религии у нас.

Според представените данни задълженията на шестте регистрирани вероизповедания са 8,2 млн., като голяма част от тях били за осигуровки. С аргумент, че е данъчноосигурителна тайна, зам.-министърът на финансите Росица Велкова отказа да посочи какъв е делът на задълженията на всяко вероизповедание.

Пред БНР експертът по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството Николай Панков подчерта, че 8,2 млн. лв. е сума, посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание

Пред "Дарик" говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик заяви, че опрощаването им е част от превенцията срещу евентуалното радикализиране на мюсюлманската общност у нас, което би могло застраши националната сигурност на страната.

"Мюфтийството съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя. Има над 4700 собствености, които отдава под наем. При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат", каза Панков и призова президента Румен Радев да не мълчи по въпроса.

По думите му всяка секунда мълчание от страна на държавния глава би могла да доведе до абсолютно съглашателство. Според Панков, ако това се окаже вярно, може да се говори за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ

По думите му в закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много – около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост.

Затова Панков обясни, че днес ще сезират правосъдното министерство, а освен това ще сезират и ЕК. Ще поискат обяснение как точно ще се спази законът, как се нарушава върховенството му.

"Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност", заяви Панков.

Опрощаването на дълговете на вероизповеданията, което впоследствие се оказва, че всъщност е само едно, според Панков поставя исляма в привелигирована ситуация и е "недопустима държавна помощ".

 

Пито – платено! Парламентът опрости 8 млн. лева на МюфтийствотоЗаконопроектът мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, вбеси Обединените патриоти