Вече близо 2 месеца, след като дърво падна върху кооперация в центъра на Пловдив, собствениците на сградата нямат никакво становище от институциите по внесената от тях жалба в Община Пловдив. Не знаят кога, кой и дали ще поеме отговорност за възстановяване на щетите по къщата им. 

Припомняме, че инцидентът се случи на улица "Хъшовска", където едно от дърветата в разкопаната зона, чиито корени са били подкопани при строителните работи по 22-милионния проект по "Региони в растеж", падна върху жилищна кооперация. Щетите по фасадата, терасите и улуците на къщата са значителни и са видими с просто око. Кой обаче ще плати за тях се оказва въпрос без отговор, а казусът на трите семейства, живеещи там се прехвърля от отдел на отдел, от институция в институция. 

Потърпевшият от падналото дърво в Пловдив: Внесохме жалба в Общината, искаме адекватна реакция ВИДЕОСпоред мъжа има още десетки дървета, които заплашват минувачите в квартала

В жалбата си, която пускат 2 дни след произшествието, при което като по чудо нямаше пострадали, собствениците на засегнатите домове са описали стриктно за инцидента и резултатите от него. Два месеца по-късно обаче те нямат никакъв отговор на подадената жалба в Община Пловдив, която освен опис на материалните щети, съдържа в себе си и предупреждения за реална опасност от нови инциденти. 

Дилян Иванов, който е един от потърпевшите, обясни, че в края на януари са отишли до Община Пловдив, за да разберат какво се случва с жалбата им. Оттам ги препратили в район "Централен", откъдето ги препратили в "Екология", откъдето пък им обяснили, че казусът изобщо не бил за тях, но щели да проверят.

Нашата репортерска проверка тръгна по обратния път - обадихме се в Дирекция „Екология и управление на отпадъците”, откъдето ни обясниха, че жалбата, която е заведена като "Сигнал", видно от справка в сайта на Общината, изобщо не е стигала до тях и е препратена на район "Централен" по компетентност. При проверка в администрацията на "Централен", от районното кметство обясниха, че след като дървото е премахнато, те нямат повече компетенции по казуса. 

"Относно искове за нанесени материални щети и бъдещ ремонт, живущите трябва да комуникират изцяло с Голяма Община и ресора, който управлява проекта "Региони в растеж", обясниха от район "Централен", където няма заделен бюджет за обезщетение или за друг тип строително-монтажни действие по връщане на жилищната сграда в изходен вид. 

Пловдивчанинът, в чиято тераса падна дърво: Добре, че не уби някого ВИДЕО и СНИМКИХората ще си търсят правата в Общината

Защо тогава от Община Пловдив са препратили сигнала към район "Централен" остава пълна загадка. Тъй като от районната администрацията обясниха, че компетенциите са към Голяма Община, се очаква синалът да бъде върнат на тях.

Равносметката обаче е, че до тук отговор или каквато и да е аквитна комуникация от страна на институциите към потърпевшите хората, подали сигнала, няма.

За коментар и последваща възможност за отговор и реакция по проблема на пловдивчани, потърсихме и ръководителя на проекта по "Региони в растеж" и главен експерт в дирекция „Устройство на територията“ Соня Славчева. Славчева обясни, че въпросният документ, подаден от потърпевшите, изобщо не е достигал до нея, но подчерта, че това е правен прецедент и че дори жалбата да бъде върната в Голяма Община, то тя ще бъде прехвърлена към Правен отдел, тъй като няма практика как да се процедира в такива случаи. Бюджет по проекта, предвиден за такива казуси и компенсации, също няма. 

"Абсурдно е да имаме бюджет, предвиден за такива компенсации. Имаме отделени средства само за строително-монтажни дейности, за което си има количествено-стойности сметки по изготвен проект. Не съм чула някога да е имало сметка за компенсации изобщо. Към договорите има гаранция за изпълнение на договорите, но оттам нататък проблемът е юридически - дали възложителят, дали строителят - всеки има своите аргументи. Аз също по всяка вероятност ще изпратя преписката в нашата Правна дирекция, тъй като просто нямам заложени такива средства да обезщетявам някой. Казусът е абсолютно прецедентен, тъй като до момента сме нямали инцидент с имуществени щети или поне такива не са били предявявани", обясни Славчева. 

Тя коментира и самият инцидент с падането на дървото. "За да няма такива инциденти, трябваше да отсечем всички дървета по всички тротоари в Първа градска част - освен че голяма част от тях са стари, крехки или имат нужда от санитарна сеч, ние непрекъснато имаме сигнали и искове за достъпна градска среда - тесни тротоари, пречещи корени, не могат да се реализират нито бордюри, нито тротоари. Проблемът е, че отсечем ли веднъж, не можем никога повече да залесим тези зони обратно, тъй като не може да бъде спазено изискването за 5 метра отстояние от сградите. Правихме много комисии, "Градини и паркове" буквално работиха само за нас. Процедурата е следната - когато работник на обекта, фирмата-изпълнител или граждани сигнализират за проблемно дърво се събира комисия от район "Централен" и ОП "Градини и паркове" и се взима решение спрямо експертното становище. За това дърво не сме имали сигнал", довърши Славчева. 

Наш репортер предаде въртележката от институционални мнения и препратки и към живущите, подали сигнала, а те обясниха, че вече са се консултирали с адвокат, за да преценят какви последващи действия да предприемат. 

TrafficNews.bg ще продължава да следи темата - как и кога ще бъдат обезщетени собствениците на домове в засегнатата кооперация на ул. "Хъшовска". 

Вижте какво каза още потърпевшия пред TrafficNews.bg: