Пловдивчанините, които живеят в сградата, върху която падна дърво на ул. "Хъшовка", са подали жалба в Община Пловдив. Те искат адекватна реакция и възстановяване на щетите, нанесени по сградата. 

Дърво падна върху кооперация в центъра на Пловдив СНИМКИЕкипи се опитват да обезопасят района

Мъжът, чийто апартамент се намира на първия етаж на кооперацията, посочи, че падналите плочки от фасадата нарушават хидроизолацията и резултатите могат да бъдат пагубни, ако не се вземат бързи мерки. Щети има по облицовката, по терасите и по улуците на сградата. Той посочи още, че в неформален разговор работници на обекта са обяснили, че са сигнализирали за състоянието на дървото, но преди инцидента не се е стигнало до реакция. 

Според хората в района кореновата система на дървото е била засегната при ремонтите в зоната, заради което се е стигнало и до инцидента. Последиците му са можели да бъдат фатални, ако дървото бе паднало сантиметри наляво, където има прозорци, зад които са играели децата на двете семейства, обитаващи сградата. 

Потърпевшият изрази мнение, че това в квартала има още редица дървета в риск от падане и че трябва да се обърне внимание на това, преди да последва ново произшествие. Отделно пловдивчанинът подчерта, че къщата, която е разположена на калкан на тяхната кооперация, е опасна. Изоставена, горяла няколко пъти, нямаща покрив - сградата е в процес на разруха под ударите на времето.  Нейни елементи заплашват всеки ден да паднат върху главата на някой минувач. Мъжът обясни, че е посочил съществената опасност пред градските власти, и се надява да има действия и в тази насока - обезопасяване на сградата.

Вижте какво каза още мъжът пред TrafficNews.bg:

Припомняме, че преди две седми районният кмет на "Централен" Георги Стаменов коментира в интервю за медията ни, че именно зелената система е един от основните проблеми, за който граждани сигнализират в районната администрация. 

"Издаваме изключително много заповеди за оформяне на корони, за санитарна сеч и т.н. Колегите от ресорното предприятие ОП „Паркове и градини“ трудно смогват на броя заповеди, които издаваме. Правим всичко възможно по-бързо да се изпълняват дейностите и издадените заповеди, но истината е, че зелената система в нашият град е много голяма, което обосновава и трудностите по незабавно разрешаване на всеки възникнал проблем в сферата. Всяка седмица минимум по 15-20 сигнала се обработват от нас, препращат се в общественото предприятие и е въпрос на график да се пристъпи към изпълнението им. Процедурата е съвместна между наши експерти и еколози от ОП „Паркове и градини" които посещават дървото, прави се протокол и на база него се пристъпва към нужните действия", обясни Стаменов пред наш репортер. 

Пловдивчанинът, в чиято тераса падна дърво: Добре, че не уби някого ВИДЕО и СНИМКИХората ще си търсят правата в Общината