Фирмата, регистрирана  Столипиново -  „Гаро – 2004” ООД е избрана за изпълнител за демонтаж и извозването на старите отоплителния уреди по проекта за „Чистия въздух” на Община Пловдив.  Собственик на фирмата е Емил Иванов – Гаро, който е един от лидерите на общностите в смесения квартал. Той притежава пункт за вторични суровини на ул. „Ландос”, като вероятно там ще бъдат извозвани кюмбетата от проекта за замяната им с отоплителни екоуреди.

Офертата на фирмата на Гаро е била 130 хил. левa без ДДС, като другата фирма – „Климар Кор” с предложение от 128 хил. лева, е била отстранена.  Ако няма жалби в КЗК Община Пловдив може да сключи договор с компанията.  Въпреки че към момента никой не извозва старите печки, досега са монтирани над 1800 нови екоуреди.

На последната сесия на Общинския съвет зам.-кметът Анести Тимчев заяви, че има над 4000 заявления за подмяна на уредите им. В стария програмен период бяха отпуснати 14 млн. лева за  новите екоуреди, като цел минимум бе 3600 домакинства, а крайният срок за реализацията на проекта е 31.12.2023 година.  На същото заседание Общинският съвет одобри отпускането 2 млн. лева безлихвен заем   за проекта, чиято сума трябва да бъде възстановена от Управляващия орган.

От следващата  година пък ще стартира втория етап от проекта. Пловдив е одобрен за нови 28 млн. лева по приоритет „Въздух” по ОП „Околна среда”.

През новия програмен период освен стандартните екоуреди – климатици, инсталации на газ и пелети, както и включване към топлофикация,  ще има още една опция. Тя е за поставяне на фотоволтаични системи, ако отоплителната инсталация е термопомпа тип „въздух-въздух”. За тези уреди могат обаче да кандидатстват домакинства, които получават помощи за отопление.

Знакова личност от Столипиново спасява проекта за 14 млн. за мръсния въздух в ПловдивДве фирми искат да демонтират и извозват старите печки по програм

Абсурдно: Монтираха 1800 безплатни климатици в Пловдив, но кюмбетата си стоят по домоветеОбщина Пловдив пусна четвърта обществена поръчка за демонтажа и събирането на старите печки

Провал или успех? Пловдив взима още 28 млн. за смяна на кюмбетата, но е в „Б” листата на общинитеСлагат фотоволтаични системи през новия програмен период, но на определени групи