Община Пловдив най-после ще се захване с  облагородяване, макар и частично на един от символите на града – Младежкият хълм. От години публичната инфраструктура се руши, зелените площи намаляват, а дърветата умират.

По време на сесията на Общинския съвет Георги Величков  предложи 300 000 лева в актуализацията на бюджета да отидат за хълма, но предложението му не бе прието. След заседанието обаче кметът Здравко Димитров заяви, че тепето  има нужда от облагородяване.

„Разговаряме с ВиК да подменим изцяло  поливната инсталация, като те ще  извършат дейностите за около 100 хил. лева. Идеята е да се сложат водосъдържатели на мястото на басейна на върха, както и тръбите до долу”, заяви Зико. 

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов каза, че асфалтирането на двете основни алеи в подножието – от пътя към върха до  южната му част, както и тази покрай поляната ще струват около 300 000 лева.

„Двете алеи са правени  може би преди 40-50  години, отделно искаме да направим една алея от бул. „Христо Ботев”, която да е с паважна настилка. Младежкият хълм е една от емблемите на града, а отделно той  се използва преди всичко от жителите на районите „Западен” и „Южен”, както и тези от „Централен”, обясни Стаменов.  Той каза, че през  следващата година може да се обърне  и внимание  на водните площи.

„Покрай основните алеи има  доста водни площи, но на практика на тях може да се ползва само коритото. Те имат единствено  кранове за пълнене, а за източването й се изпуска свободно водата. Това в момента не е приемливо и поради това трябва да се направят резервоари и помпи. На мястото на басейна пък може  да се сложат водосъдържатели, а над тях да се направи  площадка за наблюдаване”, каза кметът на „Централен”.  Според  него в бюджета на града всяка година трябва да се отделят средства, с които да се поддържат всички хълмове в Пловдив.

Алеите по Младежкия хълм са в окаяно състояние, докато наливат милиони за асфалт на улициКакви са приоритетите - град за колите или град за хората, пита читател