Цялостната реконструкцията на пътя Пловдив – Асеновград ще струва повече от двойно на първоначално обявената сума.От АПИ пуснаха последната обществена поръчка, която подминава 18 млн. лева с ДДС и включва проектирането и изпълнението на локалните платна.

Това е третата поръчка, която касае превръщането на пътя между двата най-големи града в Пловдивска област в магистрала.  Първоначалният проект струваше 23 млн. лева с ДДС, като средствата бяха по оперативна програма "Региони в растеж". В първоначалния проект обаче не бяха предвидени изграждането на локални платна.

След множество срещи с премиера Бойко Борисов, местните управленци успяха да договорят средства за локалите и изграждането на кръгови кръстовища. В началото на годината от Министерството на регионалното развитие и благоустройство подписаха анекс с фирмата изпълнител "ИСА – 2000" по първата поръчка. 

Допълнителното строителство включва промяна на вида отводняване, поради бъдещото строителство на локалните платна и изграждане на кръгови кръстовища на мястото на триклонните.  Така сумата на основния договор нарасна от 23 на 34 млн. лева. Отделно фирмата на Юлиян Инджов спечели друга поръчка за 2 млн. лева, която е за изграждането на  кръгово кръстовище на изхода на Пловдив с Околовръстното. То трябва да им и лента за включване от бъдещия лъч на Околовръстното от Скобелева майка.

Така с трите поръчки сумата мина 55 млн. лева. В нея не са включени и сумите за отчуждаване на терените, които са по трасето.

Припомняме, че настъпи обрат при реконструкцията на пътя. Първоначалната идея бе последният слой асфалт и довършителните дейности на пътя да се направят след изграждането на локалите. Оказа се обаче, че ако основният път не бъде завършен до края на май, то има реална опасност България да връща пари на Европа заради забавените срокове. Офертите за новата поръчка ще се събират до 20 май. Това означава, че процедурата едва ли ще приключи по-рано от средата на лятото.

Очакванията са целият път – с локалите и кръговите кръстовища да бъде напълно готов до края на 2019 година.

Форсират довършването на пътя Пловдив - Асеновград, за да не връщаме 11 милиона на ЕвропаИзграждат локалите заедно с кръговите движения