Безплатни прегледи на детското зрение се организира в пловдивския район „Западен“. Прегледите стартираха от детска градина "Рая“ и ще продължат във всичките седем детски градини района.

Прегледът се извършва с последно поколение портативен авторефрактометър. Апаратът е закупен от трите лайънс-клуба в града и е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи. Камерата наподобява фотоапарат, с която чрез звук за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично. Така се проверява роговицата за нередности, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравнява се пречупването на двете очи, проверява се рефлекса на роговицата и се сравняват размерите на зеницата на двете очи.

Според специалистите, със съвременното разпространение на екраните е изключително важно да се следи развитието на очите при децата от най-ранна възраст. Изследванията сочат, че малчуганите започват да имат досег с най-различни дисплеи още от 6-месечна възраст. Продължителното излагане на изкуствената светлина на екрана води до редица оплаквания като умора и сухота в очите, загуба на концентрация, главоболие, замъглено зрение, риск от развитие на късогледство, астигматизъм и други патологични състояния.