Пловдивска художничка е отстранена с полиция от жилището на майка си заради домашен тормоз над нея. Неправителствената организация "Джендър Алтернативи" е помогнала на 85-годишната жертва да получи от съда заповед за незабавна защита срещу насилничката.

Пред психолозите възрастната жена споделила, че дъщеря й е разведена и от много време живеела при нея. Младата нямала постоянни доходи, но въпреки това отказвала да си намери работа. Имала и здравословни проблеми, което създавало допълнително напрежение в семейството.

От няколко години художничката малтретирала майка си, за да й прехвърли апартамента. Тъй като пенсионерката отказвала, се стигало до бурни скандали, при които дъщерята налитала да я бие, пише 24 часа. Започнала да злоупотребява с алкохол и не изтрезнявала с дни. Родителката й се опитала да я убеди да се лекува, но без успех. При поредния жесток побой бабата не издържала и се обадила в полицията.

След като била изведена от дома, художничката продължила да тероризира майка си по телефона, за да й прехвърли апартамента. Жертвата получавала често и обаждания от непознати мъже, които я заплашвали с физическа саморазправа. Според съдебната заповед биячката няма право да приближава майка си.

"Случаите на домашно насилие над възрастни от страна на техни деца и внуци се увеличават. Най-честата причина са имоти. Пострадалите обикновено се обръщат към съда едва когато тормозът стане непоносим или пък са изгонени от близките си", коментира координаторът на "Джендър алтернативи" Рада Еленкова. Фондацията е оказала психологична помощ на 280 жертви на побоища вкъщи, от които 244 са жени.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg