УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив вече може да се похвали с единствения в страната кибернож. Това е най-модерната система, чрез която по безкръвен път и безболензено се остраняват труднодостъпни тумори, които иначе не биха могли да бъдат отстранени.

Апаратът представлява роботизирана система за лъчетерапия, при която се използват над 200 лъча. С киберножа ще могат да бъдат лекувани тумори и метастази на мозъка, на гръбнака, тумори на меките тъкани, на хипофизата, артериовенозни малформации и други. Предстои подготовката на екипа, който ще работи със системата, като се очаква киберножът да заработи през месец май следващата година.

Новата апаратура бе представена от изпълнителния директор на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов, проф. д-р Стефан Костянев и началникът на Клиниката по лъчелечение и нуклеарна медицина проф. д-р Янева. На представянето присъстваха и зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и областният управител Здравко Димитров.

Днес бе официално открита и друга придобивка на болницата – позитронно-емисионен томограф, по-познат като ПЕТ-скенер. Той има пък изключително важна роля в диагностицирането на онкологичните заболявания. След като новата техника бъде въведена в експлоатация пациентите от цяла Южна България ще могат да се диагностицират и лекуват тук, а не в Турция, каквато е настоящата практика. Лечението с кибернож и ПЕТ-скенер ще е безплатно за пациентите.

Двата апарата са последните уреди, закупени като част от проекта Създаване на високотехнологичен център за образна диагностика на оконологични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, финансиран от държавния бюджет и Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 22 милиона лева.

С всичката получена по проекта техника се затваря кръгът по диагностика и лечение на онкологични заболявания, заяви директорът на болничното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. Това е техника на световно ниво и е още една причина младите специалисти да останат в България и да се развиват тук, заяви зам.-министър Перенски. Той посочи, че ако младите лекари овладеят работата с новата апаратура, те ще имат възможност да разчитат данни в Пловдив и да ги пращат дори в Ню Йорк.

Още по темата гледайте тук:

 

Още новини четете ТУК

tns.bg