Готов ли е Пловдив да посрещне 2019-а година, когато градът ще бъде обявен за Европейска столица на културата. По много булеварди и улици все още се извършват мащабни ремонти и това кара пловдивчани да мислят, че до края на годината дейностите няма да приключат. Паралелно с ремонтите на инфраструктурата се извършва и реставрация на една от емблемите на Пловдив – Голямата базилика. Обектът се бори да влезе в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Юлияна Шулекова е родена и живее в Пловдив. Повече от 40 години тя се е занимавала с култура. По професия е археолог, но дълго време е заемала длъжността директор на Исторически музей. Според нея града под тепетата не е в готовност да посрещне 2019-а година като Европейска столица на културата.

„Няма един площад, площадът е в безобразно състояние. Една зала не построиха за концерти, за гостувания, освен това улиците са толкова мръсни и разбити... Всички пари отиват в София, а Пловдив, където е с такава древна история няма пари за много работи“, сподели пред TrafficNews.bg историкът. Тя допълни, че повечето граждани виждат разликите в състоянието на Пловдив от преди години и сега. Особено за обекти като стадионите, парковете и най-вече Стария град, макар, че винаги може да се направи повече.

„Едно време всичко беше изрядно. Къщите реставрирани за посещение, сега всичко е разбито“, допълни Юлияна Шулекова.

До края на тази година трябва да приключи основната реставрация на една от емблемите на Пловдив - Голямата базилика. Местни археолози разкриха, че обектът може да бъде включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Документацията беше подготвена перфектно, всички изисквания, показатели, всичко беше уточнено. И се надяваме, че сравнително бързо ще станем редовни членове в листата на Юнеско, разказа археологът Жени Танкова.

Реставрирането и консервирането на историческата забележителност е част от дейностите, свързани с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Според пловдивчани обаче е нужно да се направят още подобрения в града, за да може той достойно да заслужи това признание.

В момента текат усилени ремонти на някои основни булеварди и улици, което създава неудобство за пловдивчани. До края на годината трябва да приключат дейностите в карето между булевардите „Мария Луиза”, „Източен” и „Южен”.

Повече по темата вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: