„Няма чистка в държавата.  Сменят се хора, за които има данни, че не работят в полза на обществото. Хората, които си вършат  съвестно работата в администрацията могат да бъдат спокойни”, така служебният премиер Стефан Янев коментира една от поредните рокади във властта след встъпването си в длъжности.

За тези два месеца се извършиха редица промени във всяка една структура на управлението у нас – от шефове на агенции до децентрализираните държавни звена. В Пловдив също се извършиха много рокади, а твърде вероятно е те да продължат и след вота в неделя.

Това, което прави впечатление е двойствената природа на начина, по който биваха заменени шефовете на различните звена в Пловдивска област. При едните са надуваха фанфари с брифинги на министри, които изреждаха огромните злоупотреби на управляващите съответната структура и защо са освободени. Ако това кореспондира с изказването на премиера, то същото не може да се каже за другата част на метлата минала през държавната власт.

Редица смени бяха извършени тихомълком – без брифинги, без обвинения за злоупотреби, без мотиви. Просто се обявяваха смени на едни с други. Твърде вероятно е „ровенето”  на съответния министър да не е успял да намери нещо, за което той да се хване и шумно да уволни съответния директор. Това обаче показва, че смените са били важни сами по себе си за служебното правителство, а мотивите за тях не са толкова от значение – ако ги има добре, ако не – няма проблем.

Смените в Пловдив и областта

Съвсем естествено смените започнаха с областния управител на Пловдив. Тук все пак става въпрос за член на политическия кабинет на предишното правителство. В този смисъл тази рокада е напълно естествена. Новият областен управите Ангел Стоев пък освободи целият политически кабинет на Дани Каназирева, но повечето от експертите в него останаха.

Ангел Стоев: Имам една основна задача като областен управителПровеждането на честни избори е главният приоритет, заяви още той

Втората извършена рокада бе на директора на ОД на МВР – Пловдив Йордан Рогачев,  която обаче изглеждаше предначертана, а служебният министър Бойко Рашков просто пое вдигнатата топка. Разследването срещу дейността на ОД на МВР – Пловдив  бе стартирало още преди служебното правителство да встъпи в длъжност, а заслугата на Рашков се изразяваше в това да обяви злоупотребите в нея и да посочи наследника на шефския стол.

Последваха още рокади в пловдивската полиция, като бяха сменени шефовете на районни управления в цялата дирекция.

Рашков за отстраняването на Рогачев: Как ще приключи дисциплинарното производство, ще кажат разследващитеОчакват се резултатите от вътрешната проверка

Покрай шумните акции на правителство на национално ниво почнаха да се сменят и шефове на местно. Така шефът на Областно пътно управление – Пловдив Атанас Ташков бе сменен с Йордан Калев. Мотиви за това не бяха съобщени, но логичката подсказваше, че смяната е извършена тъй като Ташков бе дълги години депутат от ГЕРБ. Новият шеф на пловдивската структура на АПИ Йордан Калев обаче изкара по-малко от месец. Отново тихомълком, без никакви официални мотиви той бе освободен, а на негово място бе сложена инж. Валентина Бакърджиева. Каква бе причината за двойната рокада на АПИ така и не стана ясно.

Смениха шефа на Пътното в Пловдив само месец след назначението муИнж. Валентина Бакърджиева ще седне на мястото на Йордан Калев

По същия начин бяха сменени още двама директори на основни държавни звена в Пловдивска област – шефовете на БАБХ и Басейнова  дирекция.

Ветеринарният лекар д-р Иван Шиков зае мястото на д-р Чавдар Чавдаров, който остава главен инспектор в пловдивската структура на БАБХ – причина не бе съобщена.

Дисциплинарно уволнен шеф се връща в БАБХ-ПловдивТой е назначен със заповед на изпълнителния директор на БАБХ доц. д-р Деян Стратев

Дългогодишният еколог в Община Пловдив, която пое Басейнова дирекция преди година, Василка Чопкова бе уволнена, а нейно място се назначи старият кадър от времето на Тройната коалиция инж. Никола Кърнолски – мотиви не бяха съобщени.

Нова рокада по върховете в Пловдив – уволниха шефката на Басейнова дирекцияСлужебният екоминистър е освободил Василка Чопкова от поста

Все пак служебното правителство успя да намери начин да уволни с надуване на фанфари голям директор в Пловдив. Това бе дългогодишният директор на РУО Иванка Киркова. От министерството на образованието изтъкнаха злоупотреба с граждански договори и за обществени поръчки.  Самата Киркова отхвърли всички обвинения и заяви, че ще търси правата си в съда.

В последния ден на предизборната кампания земеделският министър Христо Бозуков, който бе кандидат за депутат от БСП, обяви, че директорът на Напоителни системи в Пловдив Петко Димов  ще бъде дисциплинарно уволнен заради нередности с отклоняване на средства.  Петко Димов отвърна, че това е отмъщение, тъй като той отказал да изпълнява нареждане на новото ръководство на водното дружество, което все още не е вписано.

Със сигурност тези сцени ще виждаме и следващите седмици, докато не бъде излъчено ново правителство след парламентарния вот. Логичният въпрос е дали всичко това е промяна или обикновена политическа подмяна?