Служебният вътрешният министър Бойко Рашков коментира отстраняването на шефа на пловдивската полиция комисар Йордан Рогачев по време брифинг по повод визитата на специалния представител за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

"Няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а сега - в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство. Как ще приключи, може да каже само разследващият екип, аз не мога да кажа. Временно е назначен друг директор. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото", заяви Рашков.

В телевизионно интервю Рогачев заяви, че ще обжалва в съда временното си отстраняване от длъжност.

Директорът на пловдивската полиция е отстранен заради нарушения на трудовата дисциплинаОтстраняването ми няма връзка с арестите в Трето районно, заяви ст. комисар Рогачев

Рашков направи коментар и относно сигналите за нарушени изборни права.

„Някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората. Това са позорни явления в политическия ни живот. Огромно е желанието на някои да влязат във властта, включително с цената на престъпление. Ние ще противодействаме на това”, каза още министърът.

 „Определени политически сили за пореден път се опитват да провеждат „изборна кампания” с натиск върху избиратели. Било то представители на фирми с по-голям брой служители, където поставят зависимост за оставането на работа с това, за кого ще гласуват, или притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел”, каза Рашков.

Рашков отстрани от длъжност директора на пловдивската полиция, разследват гоЗаповедта за отстраняването му идва от министъра на вътрешните работи