Две жалби в Комисията за защита на конкуренцията са подадени срещу строителството на Централната трибуна на стадион „Локомотив” и вертикалната планировка на спортния комплекс, чиято прогнозна стойност е 42 млн. лева.

Първата жалба е от кърджалийската фирма „Ел Системс” АД, а другата от софийската „Юнайтид груп”. И двете компании искат от КЗК да спре поръчката до произнасяне по жалбите им. По план Община Пловдив трябваше да отвори офертите на 1 септември, а крайният срок за подаването им бе ден по-рано. Очаква се от регулатора да решат дали да образуват производство и да блокират поръчката. Ако това се случи, то казусът едва ли ще бъде решен до края на мандата. Обичайно КЗК, а след това и при дело във ВАС, срокът за решаването на такъв тип спорове е около 4 месеца.

Фирма пита Община Пловдив: Не е ли в противоречие със закона поръчката за Лаута?Потенциален участник зададе 21 въпроса относно процедурата за ст. „Локомотив”

 Припомняме, че в поръчката за 42 млн. лева бе пусната на база на изключително странни пазарни консултации. След това и строителният зам.-кмет се разграничи от нея. Пламен Райчев обясни, че тя не е минала през него или отдела му. Няколко потенциални участници пък пуснаха редица въпроси към Община Пловдив, тъй като смятат, че част от условията не отговарят на Закона за обществените поръчки.

В новата поръчка е заложено, че има осигурени 24 млн. лева с ДДС за строителството. Не е ясно обаче по какъв начин те се застъпват с първия етап. До този момент има в действителност осигурени 24 млн. лева, сред които 12 млн. лева са от правителството, а още 12 млн. лева са от заема, който тегли Община Пловдив.

Все още обаче не е ясно колко ще струва първия етап, тъй като ще има индексации на стойността на част от дейностите, които са по методиката на Министерството на регионалното развитие. В същото време има решения на Общинския съвет за две суми по 5 млн. лева за 2024 и 2025 година. Те обаче биха могли да бъдат хипотетично отменени, така че в този смисъл не може тези средства да се вкарват в графата осигурено финансиране.

Всички дейности по втория етап на Лаута трябва да бъдат завършени за 720 дни, или две години. Изискването към кандидатите е те да са извършили обект от същата категория, както и да са реализирали оборот от 70 млн. лева в последните три финансови години.

Вторият етап на Лаута ще струва 42 млн. лева! Община Пловдив със странни пазарни консултацииОчаква се до дни да бъде пусната обществената поръчка за стадион „Локомотив”

Пламен Райчев се разграничи от поръчката за Лаута за 42 млн., правена е без него и отдела муПроцедурата вече е активна, отварят офертите на 1 септември, може да настъпи хаос със строителството