Поръчката за втория етап на строителството на стадион „Локомотив” за 42 млн. лева с ДДС вече е активна, като  оферти ще се приемат до 31 август, а на 1 септември те ще бъдат отворен. Както TrafficNews писа, цената на централната трибуна и вертикалната планировка бе определена след изключително странни пазарни консултации. Те са били в срок от 3 дни, а в тях са се включили три фирми, които на практика не могат да участват в процедурата, а строителството не им е основна дейност.

Вторият етап на Лаута ще струва 42 млн. лева! Община Пловдив със странни пазарни консултацииОчаква се до дни да бъде пусната обществената поръчка за стадион „Локомотив”

Феновете на Локомотив Пловдив също изразиха несъгласие относно начина, по който  се пуска поръчката, като поискаха среща с кмета Здравко Димитров, вицето му по строителство Пламен Райчев и шефът на отдела по обществени поръчки Тодор Тодоров.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви пред TrafficNews, че няма нищо общо с тази поръчка.

„Не съм възложител по тази поръчка, като дори  не е минавала през отделите по строителство  за каквото и да е. Въобще не съм запознат кога и как е правено това проучване, какви са критериите, как е планирана стойността, както и финансирането. Всичко, което знам е от медиите”, каза зам.-кметът, като допълни че цялата поръчка е правена зад гърба на ресорните му отдели.

Видно от документацията възложител  на поръчката дори не е шефът на отдела по обществени поръчки, а негов подчинен -  Христо Андонов. Той е главен юрисконсулт в дирекцията. Това е най-голямата обществена поръчка  в този мандат, която не е поверена на зам.-кмет или директор на дирекция или общинско  предприятие.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов, който е и авторски надзор на първия етап на строителството на ст. „Локомотив”  също заяви, че не е участвал в изготвянето на критериите за пазарното проучване или самата обществена поръчка. Според него има  смущаващи неща, които могат да объркат изграждането на стадиона заради неясната етапност, а и финансиране,  като се застъпят двете поръчки.

В новата поръчка е заложено, че има осигурени 24 млн. лева с ДДС за строителството. Не е ясно обаче по какъв начин те се застъпват с първия етап. До този момент има в действителност осигурени 24 млн. лева, сред които 12 млн. лева са от правителството, а още 12 млн. лева са от заема, който тегли Община Пловдив.

Все още обаче не е ясно колко ще струва първия етап, тъй като ще има индексации на стойността на част от дейностите, които са по методиката на Министерството на регионалното развитие. В същото време има решения на Общинския съвет за две суми по 5 млн. лева за 2024 и 2025 година. Те обаче биха могли да бъдат хипотетично отменени, така че в този смисъл не може тези средства да се вкарват в графата осигурено финансиране.

Всички дейности по втория етап на Лаута трябва да бъдат завършени за 720 дни, или две години. Изискването към кандидатите е те да са извършили обект от същата категория, както и да са реализирали оборот от 70 млн. лева в последните три финансови години.

Феновете на Локо искат среща със Зико заради поръчката за 42 млн. лева за ЛаутаСпоред фракциите се хвърлят съмнения относно процедурата