Потенциален участник за поръчката за централния сектор на стадион „Локомотив” и вертикалната планировка за 42 млн. лева с ДДС зададе цели  21 въпроса относно процедурата. Питането на фирмата е качено в официалния профил на купувача на Община Пловдив, като то от тях се вижда, че има съмнение дали тя не е пусната в противоречие със ЗОП.

Първият въпрос е дали в действителност всяка от фирмите, които са представили предложения за изпълнение, имащи минимално изискуемо съдържание, ще получат по равнен брой точки – 30, при  оценката на офертите. От Община Пловдив са отговорили  с  „да”,  като  обясняват, че  ще се присъждат допълнително точки за потенциалните участници, ако са дали оферти, надграждаща базовите изисквания.

Според  фирмата при липса на изчерпателен отговор, се поставя въпроса дали не се нарушава чл. 70 от ЗОП поради липса на условията за реална конкуренция, както и се създават условия за субективизъм при оценката.

Друг въпрос, който се поставя е, че в количествено-стойностните  сметки на отделни елементи  се реферират към модели и марки на определени изпълнители. Така например вентилационните блокове са посочени с модел, който отговаря единствено на българската фирма EVB HIE, а климатичните системи са на производителя LG.

От Община Пловдив са отговорили, че в техническата спецификация е посочено, че в тях  се съдържа конкретен  модел, източник или специфичен  модел , който се предлага от конкретен  изпълнител и би елиминирало определени лица или облагодетелства други, следва да се чете „или еквивалент”.

Другите въпроси са свързани с неясни изисквания относно  финансирането, сроковете и определени изисквания към кандидатите.

Оферти по поръчката се приемат до 31 август, ако  няма жалба в КЗК по условията й.  Припомняме, че в поръчката за 42 млн. лева бе пусната на база на изключително странни пазарни консултации. След това и строителният зам.-кмет се разграничи от нея. Пламен Райчев обясни, че тя не е минала през него или отдела му.

Феновете на Локо искат среща със Зико заради поръчката за 42 млн. лева за ЛаутаСпоред фракциите се хвърлят съмнения относно процедурата

В новата поръчка е заложено, че има осигурени 24 млн. лева с ДДС за строителството. Не е ясно обаче по какъв начин те се застъпват с първия етап. До този момент има в действителност осигурени 24 млн. лева, сред които 12 млн. лева са от правителството, а още 12 млн. лева са от заема, който тегли Община Пловдив.

Все още обаче не е ясно колко ще струва първия етап, тъй като ще има индексации на стойността на част от дейностите, които са по методиката на Министерството на регионалното развитие. В същото време има решения на Общинския съвет за две суми по 5 млн. лева за 2024 и 2025 година. Те обаче биха могли да бъдат хипотетично отменени, така че в този смисъл не може тези средства да се вкарват в графата осигурено финансиране.

Всички дейности по втория етап на Лаута трябва да бъдат завършени за 720 дни, или две години. Изискването към кандидатите е те да са извършили обект от същата категория, както и да са реализирали оборот от 70 млн. лева в последните три финансови години.

 

Пламен Райчев се разграничи от поръчката за Лаута за 42 млн., правена е без него и отдела муПроцедурата вече е активна, отварят офертите на 1 септември, може да настъпи хаос със строителството

Вторият етап на Лаута ще струва 42 млн. лева! Община Пловдив със странни пазарни консултацииОчаква се до дни да бъде пусната обществената поръчка за стадион „Локомотив”