"Парадайс Гардън Резидънс“ отново атакува процедура, свързана с терена зад хотел „Санкт Петербург” в Административния съд. Този път фирмата, управлявана от Байрям Солак, е подала жалба срещу заповедта на кмета на Пловдив от 22 януари. Последната е свързана с избор на изпълнител по обществената поръчка за ремонта на обществената тоалетна за 43 000 лева. 

 

Санитарният възел в парка, който с години не бе използваем, бе смятан за изключително силен коз в ръцете на Община Пловдив срещу опитите терена да бъде застроен. Причината е, че тя е общинска собственост, като на практика по този начин градската администрация се превръща в съсобственик заедно с   "Парадайс Гардън Резидънс“.

След съдебна битка в Административен съд, магистратите окончателно излязоха със становище, че тоалетната е Общинска собственост. След делото градските власти влязоха във владение на обекта. Назначено бе обследване на санитарният възел, а след няколко месеца бе готов и проектът по ремонтирането му.

Байрям Солак с нова съдебна победа срещу Община Пловдив за парка в КършиякаСъдът отмени мълчаливия отказ на кмета за премахването на тоалетната в парцела

На 22 януари кметът Здравко Димитров е издал заповед за избор на изпълнител на проекта. Солак обаче веднага е атакувал кметското постановление и е подал жалба в Административен съд.

С оспорената заповед кметът е упълномощил директора на ОП „Жилфонд“ да предприеме необходимите правни и фактически действия, като организира и възложи обществена поръчка за избор на изпълнител на обект. Освен това Здравко Димитров е упълномощил зам.-кмета Пламен Райчев за лице, което да упражни контрол по изпълнението на заповедта.

Щенията на фирмата, управлявана от Байрям Солак, са срещнати отпор в лицето на магистратите. Административен съд е отхвърлил жалбата на дружеството и е отказал дори отказа да образува съдебно производство.

„Оспорената заповед е вътрешноведомствен акт с организационен характер, възлагащ определени служебни задължения за длъжностни лица от общинската администрация. Тя не съдържа изрично волеизявление на административен орган, с което да се засягат правата или законните интереси на дружеството-жалбоподател и не покрива характеристиката на нито една от хипотезите на чл.21, ал.1-5 АПК, даващи легалното определение на понятието за индивидуален административен акт, поради което не подлежи на обжалване пред съд.

Наличието на годен за обжалване административен акт е абсолютна положителна процесуална предпоставка за допустимостта на образуваното съдебно производство, за чието съществуване съдът следи служебно. Липсата й обосновава извод за недопустимост на търсената съдебна защита.

Предвид всичко изложено съдът намира, че жалбата като недопустима следва да се остави без разглеждане и образуваното съдебно производство следва да се прекрати”, се казва в мотивите на съда.