Върховният касационен съд уважи жалбата на обвинената в братоубийство Иванка Ройдова и върна делото на въззивния съд за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Мотивите са, че Апелативният съд в Пловдив е подминал факта, че единствен наследник по завещанието на бащата на подсъдимата е Недялка Бързакова, а освен подсъдимата и брат ú наследник на починалия по закон е и другата сестра - Ана, при положение че именно върху това обстоятелство се е фокусирала защитата, за да обоснове тезата си, че няма причина Иванка Ройдева да убива брат си и неговото семейство.

Според ВКС важна част от защитната позиция на подсъдимата е било твърдението, че е търсела легален начин да оспори волята на баща си единствен наследник след неговата смърт да бъде лицето Недялка Бързакова. За установяване на това обстоятелство защитникът е направил искане да бъде допуснат в качеството на свидетел адвокатът, към когото подсъдимата твърди, че се обърнала за съдействие.

ВКС смята, че първата инстанция неоснователно е отказала да допусне разпит на адвоката в качеството му на свидетел, съобщи news.bg. По този начин, освен че е накърнил правото на подсъдимата да представи доказателства в подкрепа на твърденията си, съдът сам се е лишил от възможността да провери тяхната достоверност. Този пропуск не е бил отстранен от въззивната инстанция въпреки задълженията ú да провери правилността на присъдата.

Припомняме ви, че цяло Браниполе настръхна, когато миналата година Иванка бе обвинена, че е поръчала да затрият брат й, синът и дъщерята му, зетят и двете внучета. 

Тя бе арестувана на 23 март 2016 година, след като бяха разкрити ужасяващи детайли по готвено от нея покушение на цяло семейство заради наследство от четири и половина милиона долара.

Месец преди това е била получена информация от ДАНС за това, че жена на 66 години от пловдивско село иска смъртта на свои близки. В основата на престъплението е спор за имот. Тя искала да принудят брат й да подпише договор за прехвърляне на имот. За целта трябвало да бъдат убити и наследниците му - 6 души общо.

70-годишният брат, който е диабетик, трябвало да бъде инжектиран с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена.

Планът на Ройдова предвиждал ликвидиране и на неговите близки - сина му Георги, дъщерята Гергана, зетя и двамата внуци, на 8 и 15 г. Масовата екзекуция била замислена навръх Гергьовден, когато цялото семейство се събирало в Браниполе.

Обвиняемата е обещала на потенциалните извършители 10% от парите, които ще придобие по сметки на покойния й баща в Америка. По собствените й изчисления те възлизали на $ 3-4 млн., се посочва от прокуратурата.

Зловещо подозрение! Опитали да убият Иванка Ройдова в затвораСпасила я бързата и адекватна реакция на лекаря

Пореден обрат! ВКС освободи Иванка Ройдова, тя се прибра в БраниполеВ края на юни жената, обвинена в планиране на 6 убийства, бе задържана изненадващо от Апелативен съд

Обрат! Арестуваха Иванка Ройдова в съдаТя остана шокирана от развоя на делото и заяви, че е невинна

Адвокати се скараха на делото срещу Иванка Ройдова, поръчала екзекуцията на семейството сиЗащитник и частен обвинител влязоха в пререкания за разпитите