Задържаха в съдебната зала Иванка Ройдова от пловдивското село Брани поле! Жената, която е обвинена, че е поръчала убийството на част от семейството си, остана шокирана от развоя на делото. Окръжните магистрати я осъдиха на 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок, но днес Апелативния съд в Пловдив измени присъдата на 3 години затвор. 

В съдебния състав на делото днес са Магдалина Иванова и Васил Гатов.

Когато съдията попита Иванка Ройдова каква е последната й дума тя заяви: „Аз съм невинна”. След като я изведоха с белезници от залата добави: „Добре са платили”. Адвокатът на Ройдова Йордан Давчев, коментира, че е очаквал подобен развой на делото, тъй като присъда от Апелативен съд се чете в зала само, ако се измени или подсъдимият се оправдава. В случая той не е очаквал Иванка да бъде оправдана.

„Още като видях състава бях сигурен, какъв ще е изходът, тъй като се съмнявам, че този състав някога е постановявал оправдателни присъди”, коментира Давчев.

Той предупредил зет й за евентуалния развой на нещата, но самата Иванка не е очаквала да бъде арестувана, а и те не са и казали предварително, за да не я тревожат.

Иванка Ройдова: С брат ми сме в прекрасни отношения, той никога няма да повярва в подобно нещоОбвинената за планиране на убийствата на 6-има свои роднини все още не е разговаряла с брат си

Припомняме ви, че цяло Браниполе настръхна, когато миналата година Иванка бе обвинена, че е поръчала да затрият брат й, синът и дъщерята му, зетят и двете внучета. 

Тя бе арестувана на 23 март 2016 година, след като бяха разкрити ужасяващи детайли по готвено от нея покушение на цяло семейство заради наследство от четири и половина милиона долара.

Месец преди това е била получена информация от ДАНС за това, че жена на 66 години от пловдивско село иска смъртта на свои близки. В основата на престъплението е спор за имот. Тя искала да принудят брат й да подпише договор за прехвърляне на имот. За целта трябвало да бъдат убити и наследниците му - 6 души общо.

70-годишният брат, който е диабетик, трябвало да бъде инжектиран с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена.

Планът на Ройдова предвиждал ликвидиране и на неговите близки - сина му Георги, дъщерята Гергана, зетя и двамата внуци, на 8 и 15 г. Масовата екзекуция била замислена навръх Гергьовден, когато цялото семейство се събирало в Браниполе.

Обвиняемата е обещала на потенциалните извършители 10% от парите, които ще придобие по сметки на покойния й баща в Америка. По собствените й изчисления те възлизали на $ 3-4 млн., се посочва от прокуратурата.