Истински празник цари в училището в пловдивското село Строево – ОУ „Христо Смирненски“. Причината е, че школото има 150-годишен юбилей.

Училището едно от най-ранно построените училища в областта. Строежът му започва паралелно с този на църквата в селото през 1866 година. Инициатор за построяването им е даскал Пенчо Попчев, който по-късно е ръкоположен за свещеник. Той дарява имот от 2 декара, върху който са построени сградите. Училището отваря врати през 1868 година. В началото то се  състои само от една класна стая (5х6м), има  и малко помещение  за учителите. През 1870г. се построява още една класна стая, която учениците започват да наричат „Новото училище". Първият учител в школото е поп Ненчо от село Айваджик(днешното с.Дюлево, Панагюрско), който е свещеник в Строево. Неговата учителска дейност продължава 22 години- до 1890 година. Мястото на поп Ненчо заемат поп Дончо и неговият голям син Петко, родом от село Черничево.

В последните няколко години възпитаниците на училището печелят множество награди на областно и национално ниво, което показва всеотдайната и успешна  работа на преподавателите. През лятото на 2018 година педагогически и непедагогически персонал работиха усърдно, за да могат да посрещнат учениците в една по-красива и приветлива училищна среда. Последното обновяване на материалната база на училището се случи преди броени дни- пристигнаха чисто нови шкафчета за всяка една от класните стаи в училището, което е част от националната програма  "Осигуряване на съвременна образователна среда" на Министерството на образованието и науката. 

По случай празника в училището се състоя празничен концерт.