16 пешеходни пътеки в близост до училища в Пловдивска област не отговарят на Наредба № 2 от 17.01.2001 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за сигнализация на пътищата с пътна маркировка. Това съобщи инспектор Ботьо Гиргинов, от КАТ „Пътна полиция”, цитиран от Фокус.

Издадени са 12 разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за отстраняване на констатираните слабости от извършените проверки по безопасност на движението.


КАТ „Пътна полиция” в Пловдив е извършила общо 519 проверки на пешеходни пътеки в близост до учебни заведения преди началото на учебната година, с цел констатиране и отстраняване на съществуващи нередности.

Със започването на новата учебна година мерките за пътна безопасност на децата и младежите се засилват. В тази връзка основен акцент в дейността на служителите от областната дирекция на МВР е поставен върху превенцията на пътния травматизъм и е създадена организация за подсигуряване условията на предвижване в районите на всички детски и учебни заведения.

Обстойно са направени огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места; обезопасеността на входовете на всички детски градини и училища.