16-годишната Валентина Тонева от село Караджалово се нуждае от спешна операция на гръбначния стълб, а имплантите, които трябва да ѝ бъдат поставени са на цена между 30 и 40 000 лева, фондът за лечение на деца не може да ѝ предостави средствата.

Фондът отказва да плати парите, тъй като операцията на момичето може да се направи само в "Токуда", където медицинските изделия не се купуват с търг по Закона за обществените поръчки. Според правилника на фонда той може да плаща само за изделия, купени с обществена поръчка. Изменението в правилника е направено миналия август и на практика елиминира възможностите за лечение в българските частни болници и донякъде в държавните. Парадоксалното е, че имплантът за детето е уникален и се произвежда само от една компания, т.е. може да се пристъпи към директно договаряне или договаряне без обявление.

Историята на Валя започва от ранната ѝ детска възраст. В началото изкривяването е незначително и тя се поддържа с лечебна физкултура. Преди 3 години, обаче, лекарите от специализирано болнично заведение ѝ препоръчват да носи корсет. Родителите сами поема разноските – на всеки 3 месеца се купува нов, цената е 500 лв, а Валентина строго изпълнява предписанията. Въпреки това, за няколко месеца през лятото изкривяването на гръбначния стълб се увеличава безжалостно от  42° до 60° и лекарите вече виждат надежда само в поставянето на импланти, пише parvomai.net. Препоръчват „Токуда“ като най-добрата болница, но административните и бюрократични бъркотии се оказват сериозна пречка. Сколиозата се развива и изкривеният гръбнак притиска органите на момичето, деформира ги и им пречи да функционират нормално. В същото време едната ѝ ръка започва да изтръпва. Надеждата на родителите е да се обърнат с молба към общността, за да съберат непосилната за тях сума.

Това е поредното изпитание в семейството ни – разказва майката на Валя, Калинка. Тоневи са отгледали по-голямата си дъщеря след 2 операции на сърцето ѝ и след жестока борба с левкемия. Днес тя вече е съпруга и майка. Сега им предстои събирането на непосилната сума.

Едва на 16 години, Валя вече е избрала своя път – рисува прекрасно и учи в Професионалната гимназия по Архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ - Пловдив. Участвала е в акции за набиране на средства за лечение на дете и е била една от най-активните и атрактивните със способността си да рисува маникюр.

Днес самата тя се нуждае от помощта на всички.

Близки на родителите вече са се заели с търсенето на възможности за редица благотворителни инициативи. Макар Валя никога да не е учила в Първомай, готовност да подадат ръка са проявили много ученици от гимназиите. Педагогическият колектив на ПГАСГ-Пловдив също се готви да я подкрепи. Предстои детето да кандидатства за помощ от Дирекция „Социално подпомагане и от фонда към Общинския съвет на Първомай.

Разкрита е и дарителска сметка на името на Калинка Петева Тонева

ЦКБ АД Клон Пловдив България

IBAN: BG88CECB 9790 10D9 6019 02

BIC: CECBBGSF

Нека да помогнем на Валентина Тонева, нека да я усмихнем!

Желаещите да се запознаят с медицинската документация, могат да се свържат с parvomai.net.

Теодора Кирякова