Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в Окръжен съд искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо Тодор Неделчев. Той е обвинен в това, че на 13.07.2017 г. в Пловдив, при управление на автомобил „Нисан Навара“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 85-годишен мъж от Пловдив.

Мъжът, който бе блъснат от джип "Нисан", е издъхнал в линейката. Той е бил с много тежка черепно-мозъчна травма.

Обвиняемият Тодор Неделчев е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е осъждан. Предвидено от закона наказание за престъплението, в което Неделчев е обвинен, е лишаване от свобода от две до шест години.

През 2012 година бизнесменът бе осъден на 5 години затвор, но вече е изтърпял наказанието си. В продължение на две години в Първенец и околните села бяха подпалени автомобили, частни вили, къщи , стопански постройки. Те са разкрити, когато полицията установява, че  всички те по някакъв начин са свързани със собственика на алкохолната фабрика в  Първенец  Тодор Неделчев. 

Ефективната присъда бе произнесена от състав на Пловдивски окръжен съд. Наказани са още двама души, които са изпълнявали палежите, поръчвани от алкохолния бос. Георги Кунчев (25 г.) и 36-годишният Димитър Зебеков получиха по 4,5 г. затвор. 

Неделчев е сред влиятелните хора в селото. В края на 90-те той и брат му купуват стопанския двор в селото и построяват алкохолната фабрика „Джиро трейд” с капацитет 1,5 млн. литра. Тодор се регистрира като земеделски производител, отваря фирма за производство и търговия със спиртни напитки, оглавява футболния клуб в Първенец, става член и на регионалната лозаро-винарска камара "Тракия". Впоследствие, през 2009 година, лицензът на фабриката е отнет заради нарушения. 

Още за това кой е Тодор Неделчев, може да видите ТУК