Покачва се броят на новозаразените и хоспитализираните с коронавирус в Пловдив. Към днешна дата заболеваемостта в областта е 112,8 на 100 хиляди души.Според Областната информационна система свободните легла към днешна дата са 535, от които 55 интензивни. В няколко общини в областта вече е започнала имунизацията на учителите и персонала в учебните заведения. 

Расте броят на новозаразените в Пловдив, започва ваксинацията на учителитеНяма повод за притеснение в областта, категорични са здравните власти

Родители на ученици в Пловдив трябва да решат дали децата им да бъдат тествани за COVID-19. В момента тече анкета на национално ниво, която цели да анализира какъв процент от семействата са отворени за идеята децата им да бъдат изследвани с антигенен тест.  

Родителите на ученици в Пловдив решават дали децата им да бъдат тествани за COVID-19Анкетата е обявена с краен срок до 12 часа на 9 февруари

Увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения в цялата страна. В същото време се ускорява процесът на ваксинация. Това стана ясно по време на работно съвещание в Министерски съвет. Премиерът  Бойко Борисов акцентира, че противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората. Но не се предвижда ново затваряне - дори напротив.

Борисов: Нищо повече не трябва да се затваря, напротив!В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват, посочи още премиерът

Пловдивските аптеки не смогват на търсенето на маски с най-висока защита FFP2. Причината за огромния интерес е предупреждението от страна на здравните власти за очаквана трета вълна от COVID-19 у нас. В края на миналата седмица националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че новият щам се предава много по-лесно, между 10 и 100 пъти по-концентриран е и затова и предпазните мерки трябва да бъдат по-сериозни.

Резултатът седмица по-късно е дефицит на предпазни средства. Необходими ли са маски с по-висока защита и създава ли предупреждението на здравните власти излишно напрежение - говорят аптекарите:

Пловдивчани масово търсят маски FFP2, в града има дефицитПричината за огромния интерес е предупреждението на здравните власти за очаквана трета вълна от COVID-19

Необичайно за сезона време изненада жителите на Южна България. Обилни валежи, а на места - бури, се наблюдаваха в части от страната днес следобед. Днес почти в цялата страна е в сила жълт код за силни ветрове. Ветровете разнасят фин пясък от пустинята Сахара.

Времето полудя: Гръмотевици и градушки в Южна БългарияБури е имало и в Родопите

Ново свлачище се активизира днес на основния път от републиканската пътна мрежа Кричим – Девин.  На около 93 км по третокласния път източното платно е подкопано в разстояние около 30 метра, в следствие на рухнала подпорна стена.

Свлачище се активизира на основен път в Пловдивско, рухна част от подпорна стенаОграничиха движението на 93 км по третокласния път Кричим – Девин

Как ще бъдат изхарчени 424 милиона лв., заложени в общинския бюджет за тази година - това бе темата на онлайн дебат по-рано днес. Макар секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева да отчете рекорд по изказвания по време на онлайн дебата, малцина бяха гражданите, които се изказаха. Най-активни бяха районните кметове и градските старейшини. 

Близо 1 час продължи изложението на бюджета от ресорните зам.-кметове, а преди дебата бяха входирани 12 предложения за осигуряване на суми по различни проекти. Рамката на бюджета бе намалена с 6 млн. лева от анонсирането й преди седмица от кмета Здравко Димитров. 

Предлагат направата на велопарк на 77 дка в „Северен” и ремонт на бул. „Марица- Север”Всички текущи ремонти може да отидат при районните кметове, ако се приемат всички предложения от обсъждането

За сектор "Култура" се очаква да бъдат заделени около 5 милиона лв. Експозе с акцентните политики в сферата на културата и туризма направи ресорният зам.-кмет Пламен Панов. Само за събитията от културния календар на града за 2021 г. са заделени 2 020 000 лв.

Близо 5 милиона за културни събития в Пловдив през 2021 годинаФинансовата подкрепа за сектора е особено важна сега

Междувременно областният управител Дани Каназирева апелира кмета в бюджета за тази година да бъдат заделени средства за ремонт на Рогошко шосе,. Причината е изключително лошото му състояние и множеството сигнали получени в Областна администрация.В жалбите си за плачевното състояние на този пътен участък, хората го наричат „отсечка-убиец“. 

Каназирева апелира Зико да ремонтират цялостно Рогошко шосе още тази годинаОбластният управител иска да се заделят средства в бюджета през 2021-а

Метлите в ОП "Чистота" ще бъдат заменени от прахосмукачки. На първо време ще бъдат закупени 32 прахосмукачки, които ще са втора ръка – по 1500 лева бройката.  Те ще бъдат разпределени в 6-те районна на Пловдив.

Метачките в „Чистота” заменят метлите с прахосмукачки в ПловдивНе можем да съкратим персонала, тъй като услугата ще се влоши, каза директорът на предприятието

Близки на двете момчета, които загинаха при тежка катастрофа край Кадиево в края на миналата година, са изпратили писмо до главния прокурор с искане за по-тежка мярка за неотклонение и максимална ефективна присъда на обвинения шофьор. Въпреки че, кръвният тест за наркотици на Петър Маринашки, който бе зад волана на автомобила ковчег, е положителень той е освободен под парична гаранция от 2000 лв. Няколко дни след инцидента младежът е бил засечен да шофира автомобила на майка си.

Ето какво споделиха почернените семейства:

Близките на загиналите момчета край Кадиево: Живота на децата ни не струва 2000 лв.Почернените семейства настояват за максимална ефективна присъда

Кметът на Калояново Георги Георгиев, който получи условна присъда за шофиране под влияние на кокаин, поиска от Апелативен съд да възобнови делото срещу него. Георгиев сам подписа споразумението с Районен съд и получи 8 месеца "лишаване от свобода" и 400 лв. глоба. Наказанието бе отложено с тригодишен изпитателен срок. Веднага след присъдата обаче той заяви, че е жертва на манипулация и проверката е била целенасочена срещу него. В същото време магистратите отмениха решението на ОИК да го остави на поста му на градоначалник, с мотивите, че то е в разрез със закона.

Хванатият с кокаин кмет на Калояново иска нов процес, болест го спря за делотоСлед присъдата Георгиев заяви, че е жертва на манипулация

Върховните съдии намалиха присъдата на Веска Хаджиева, умъртвила умишлено съпруга си Костадин в Труд. Присъдата беше обжалвана от защитата с твърдението, че в случая подсъдимата е действала в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана, дължащо се на уплаха и смущение. Наказанието бе намалено с две години. Така Веска ще прекара 7 години зад решетките. 

ВКС намали присъдата на Веска, умъртвила мъжа си в ТрудАпелативният съд е изпълнил задължението си да провери фактите по делото

Ваклин Хъмчев, причинил смъртта на трима души при катастрофа край Пловдив, обжалва наложената му първо инстанционна присъда  от пет години и четири месеца лишаване от свобода. Той застана пред Апелативен съд, както и близките на загиналите, които поискаха по-тежко наказание за шофьора. Клетви и призиви „убиец” отекнаха в коридора на Апелативен съд, минути преди старта на процеса. 

„Убиец” отекна в съда! Близки на убити момчета при катастрофа край Пловдив прокълнаха виновникаВаклин Хъмчев обжалва присъдата си от пет години и четири месеца затвор

Арестуваха 57-годишен пловдивчанин заради подкупи полицаи. Той бил зад волана на Шевролет и работел като таксиметров шофьор. Униформени го спрели за проверка на бул. „Шести септември“ около 17 часа на 7 февруари. Проверяващите установили, че водачът има множество невръчени електронни фишове и пристъпили към тяхното връчване. За да избегне санкциите обаче, таксиджията предложил почерпка.

Таксиметров шофьор опита да подкупи полицаи с 25 лв. в ПловдивМъжът е арестуван

Най-добрата българска тенисистка в последните години Цветана Пиронкова отпадна още в първия кръг на основната схема в първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open 2021. Пловдивчанката допусна поражение с 5:7, 2:6 срещу 36-годишната азиатка Су-Вей Хсиех за един час и 17 минути игра на корт №13 в Мелбърн.

Цвети Пиронкова отпадна безславно от Australian OpenПървата ни ракета загуби с 5:7, 2:6 срещу 36-годишната Су-Вей Хсиех

Пловдивчанката Габриела Петрова получи заслужено признание. Тя грабна приза за лекоатлет на България за 2020 година. 
Петрова, която спечели за втори път анкетата на списание "Атлетика", получи стилна статуетка. Призът й бе връчена лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. 

Наградиха Габриела Петрова за най-добър атлет за 2020-а годинаПловдивската атлетка получи приза от министъра на спорта Красен Кралев

Бивш зам.-председател на парламента в Северна Македония скочи срещу идеята БНТ да се излъчва в страната. Лиляна Поповска взриви социалните мрежи, определяйки идеята като „национално самоубийство“ и антидържавна пропаганда, както с Екзархията през 19-ти век. 

По този повод TrafficNews потърси за коментар адвокат Станислав Станев, който е доктор по международно право и международни отношения и има подчертан интерес към процесите, които текат в Западните Балкани и конкретно в Република Северна Македония.

Какъв е неговият коментар и защо подобна крачка се предприема в този момент - четете в интервюто:

Адв. Станев vs. Лиляна Поповска по темата национално самоубийство ли е излъчването на БНТ в МакедонияСтраховете на един политик са показателни за стабилността на коминтерновските основи на държавата