282 хиляди лева – толкова ще е бюджетът на ОП „Чистота” за закупуването на нова техника, с която да се подобри услугата по почистването на Пловдив.

По време на общественото обсъждане  на бюджета зам.-кметът по екология Анести Тимчев  каза, че такса ТБО няма да се повишава през 2021 година. Цялата план сметка за чистота е 37,8 млн. лева, от които гражданите плащат 17,5 млн. лева, а фирмите – 20,3 млн.  Той изчисли, че на данът на гражданите за чистота на града е по  2,8 лева на месец, а Община Пловдив прави всичко възможно да се побере в тази сума.  Тимчев анонсира, че с бюджета от 282 хил. лева за закупуването на нова техника ще се подобри значително услугата по почистването на места, които до този момент не са били поддържани добре.

Преди няколко години Община Пловдив инвестира 2,3 млн. лева в нова техника, като тогава бяха закупени 8 мултифункционални коли за машинно почистване.  Оттогава обаче не е била купувана нова, а част от машините вече имат проблеми заради прекомерното им експлоатиране.

Според Тимчев с новата техника, която ще закупи Община Пловдив на машинно метене ще се обработват още 882 дка в различни части на града.  

Въпросното машинно почистване обаче не е свързано с нови машини, а улични прахосмукачки, които ще заменят метлите на служителите на „Чистота”.

„Със средствата от 282 хил. лева, които са заложени в бюджета на предприятието, по-голямата част от тях ще отидат за закупуването на челен товарач и сметовоз, които са нужни за район „Източен”.  Двете машини ще бъдат разположени в Столипиново, където по обективни причина има по-голяма и по-честа нужда от почистване”, обясни шефът на „Чистота” Димитър Георгиев. Той каза, че въпросното машинно метене е свързано със закупуването на машини тип прахосмукачки, които ще се дават на метачките. С тях ще може да се почистват, както по недостъпни места по кварталите, така и пешеходни зони и улици. Машините ще обират боклуци и прах и няма да се вдига толкова прахоляк, както при ръчното метене.

На първо време ще бъдат закупени 32 прахосмукачки, които ще са втора ръка – по 1500 лева бройката.  Те ще бъдат  разпределени в 6-те районна на Пловдив.

Във връзка с реформата, която се готви в Община Пловдив, Георгиев каза, че в ОП „Чистота” не е целесъобразно да се съкращават повече хора.

„Имаме 416 метачки, а незаетите щатове са 16. Градът се разраства и ако съкратим персонал, то това ще се отрази на качеството на услугата”, обясни шефът на общинското предприятие.

По време на днешното обсъждане от „Кауза Пловдив” предложиха 1 млн. лева да отидат за закупуването на техника за ОП „Паркове и градини”. Подобна сума засега няма за „Чистота”. Според директора през годината може да се направят разчети и съобразно ситуацията с бюджета да се тръгне към закупуването на още техника за нуждите на предприятието.