Районните кметове и общинските съветници бяха най-активни по време на днешното обществено обсъждане на бюджета на Пловдив. Макар секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева да отчете рекорд по изказвания по време на онлайн дебата, малцина бяха гражданите, които се изказаха.  

Близо 1 час продължи изложението на бюджета от ресорните зам.-кметове, а преди дебата бяха входирани 12 предложения за осигуряване на суми по различни проекти. Рамката на бюджета бе намалена с 6 млн. лева от анонсирането й преди седмица от кмета Здравко Димитров. Тогава той каза, че макрорамката е 424 млн. лева,а днес тя бе представена като 418 млн. лева. От тях 198 млн. лева са за Капиталова програма, но по-голямата част са по европейски програми – над 130 млн. лева.

Стана ясно, че бюджетът на районните кметове е 80 млн. лева, като 17 млн. лева от тях са от местния бюджет, но едва 5,4 млн. лева за благоустрояване.  Най-много предложения направи Георги Стаменов, който поиска капиталовата му програма да бъде увеличена до 2 млн. лева, а не предварително гласените 500 000 лева. Освен това той поиска да се ремонтират ул. „Любен Каравелов” и бул. „Христо Ботев” от Централна гара до Коматевския възел.

Искат ремонт на две основни артерии в Пловдив, които ще поемат трафика при пробива под гаратаПредлагат да се заделят 800 000 хил. за тотален ремонт на основна улица в „Западен”

Две политически групи – Кауза Пловдив и Съюз за Пловдив предложиха 800 000 лева за реконструкцията на ул. „Генерал Колев”.  Кметът на район „Западен” Димитър Колев каза, че в действителност улицата има нужда от спешен ремонт, но сумата по проекта е 960 000 лева.

„ Ремонтът не е лек -  трябва да се премахне 4000 кв.м паважна настилка да се сложи асфалтова настилка. Отделно да се ремонтират 3400 кв.м тротоари и да се изградят 100 паркоместа”, каза Колев.

От „Кауза Пловдив” предложиха да бъдат осигурени 1 млн. лева за закупуването на техника на „Паркове и градини”, които имат спешна нужда. Заради старата техника над 1000 дървета през миналата година не са били обработени заради аварии, обясни Константин Георгиев.

Слави Георгиев пък поиска предвидените 2 млн. лева за тротоари в Голяма Община да отидат за районните кметове, които по-добре биха разходвали средствата. Ако това се случи на практика всички текущи ремонти ще отидат при районните кметове, а Община Пловдив ще работи по новите обекти.  Причината е, че в бюджета няма предвидени други средства, освен 2-та милиона за тротоари и пешеходни настилки.

Кметът на район „Северен” Стоян Алексиев поиска средства за изграждането на велопарк на зелената площ от 77 дка на ул. „Делянка” с булевард „България”. Също така направи предложение да се направи детски ясли в Кършияка на отредения терен до църквата „Св. Иван Рилски”.  Друг обект, за който се поискаха средства, е реконструкцията на бул. „Марица – Север”.

Предложение от „Съюз за Пловдив” дойде и за ремонт на Рогошко шосе, което е в изключително лошо състояние .

Другите районни кметове Иван Стоянов и Константин Димитров също направиха предложения за вдигането на бюджетите им.

Всички предложения ще бъдат записани и дискутирани в Община Пловдив, като след това ще направят и предложения към местния парламент. Там бюджетът ще се дискутира по комисиите, като е възможно преди сесията да бъде коригиран, но не е изключено да се стигне и до корекции на самата сесия, както предходни години.

Как ще се харчат 424 млн. лева на Община Пловдив? Обсъждат онлайн бюджета на градаЗа първи път общественото обсъждане за бюджета на Пловдив ще се проведе дистанционно