Маските с най-висока защита FFP2 са най-търсени от пловдивчани в момента. В част от аптеките в града всички налични количества са изкупени, а доставчиците се затрудняват със заявените количества, показа проверка на TrafficNews.

Причината за огромния интерес към тези маски е предупреждението от страна на здравните власти за очаквана трета вълна от COVID-19 у нас. В края на миналата седмица националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че новият щам се предава много по-лесно, между 10 и 100 пъти по-концентриран е и затова и предпазните мерки трябва да бъдат по-сериозни.

"Ако дистанцията досега е била 1,5 метра - сега трябва да стане 2.5 м. Ако досега сме носили обикновена маска, сега трябва да носим маска FFP2", посъветва доц. Кунчев.

Маските тип FFP2 са с пълна защита. Те са четислойни, спират 95% от аерозолите, а въздухът, който влиза и излиза, е напълно стерилен, обясняват специалистите. Заради това и цената е доста по-висока – 3.50 за бройка. Тази маска не се пере. Може да са използва до 72 часа, след което се изхвърля.

Маските с най-висока защита се намират трудно 

 

„Още преди две седмици здравният министър каза, че това са най-добрите маски и от тогава само те се търсят. Всички налични количества свършиха. Доставчикът обаче ни обясни, че има много голяма заявка – от 20 000 броя, и затова в момента не може да изпълни нашата”, обясниха от една от големите аптеки в Пловдив.

Фармацевтите обаче смятат, че не трябва да се създава напрежение, тъй като и медицинските маски предлагат достатъчно добра защита. Те могат да се намерят във всички аптеки на цени между 36 и 50 стотинки. За да са ефективни обаче, трябва да се сменят на всеки 2-3 часа. Друг вариант са маските за многократна употреба с филтър, които също вече имат и модели тип FFP2. Те обаче струват между 10 и 12 лева и задължително трябва да се перат всеки ден.

Според тях шлемовете категорично са излишни, ако под тях не се носи маска. Не препоръчват и тези от плат, ушити у дома, тъй като подобно на шаловете нямат никаква защита и пропускат вирусите. „Масово в интернет се продават маски, които са инкрустирани с камъни и са много красиви, но за съжаление те не ни предпазват”, посочват фармацевти.