Най-добрата българска тенисистка в последните години Цветана Пиронкова отпадна още в първия кръг на основната схема в първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open 2021. Пловдивчанката допусна поражение с 5:7, 2:6 срещу 36-годишната азиатка Су-Вей Хсиех за един час и 17 минути игра на корт №13 в Мелбърн. Първият сет определено може да се окачестви като по-солиден за родната тенисистка, която дръпна с пробив срещу опитната си съперничка, която регистрира два бързи пробива в хода на сета. Цвети възстанови паритета за 4:4, но в ключовия девети гейм Хсиех отново показа надмощие при сервиса на българката и в последствие затвори гейма за първия сет,

Втората част в Мелбърн протече изцяло по вкуса на родената в Тайван атлетка. Хсиех направи 4:0 на бърза ръка, за да последват два спечелени сервис гейма от пловдивчанката, които обаче се оказаха крайно недостатъчни за нещо в мача. По този начин Цвети не успя да подобри представянето си в този турнир от Големия шлем, след като най-големият ѝ успех е втори кръг, макар обещаващият край на 2020-а година след завръщането ѝ на корта.

Поради кошмарната пандемия от коронавирус елитният турнир бе преместен за втория месец от годината, след като огромна част от спортистите, замесени в него, трябваше да карат задължителна карантина, което допълнително обтегна нервите на атлетите в Мелбърн.