Ваклин Хъмчев, причинил смъртта на трима души при катастрофа край Пловдив, обжалва наложената му първо инстанционна присъда  от пет години и четири месеца лишаване от свобода. Хъмчев застана пред Апелативен съд, както и близките на загиналите, които поискаха по-тежко наказание за шофьора. 

Припомняме, че Ваклин бе признат за виновен в това, че на 13 май 2019 година, при управление на влекач с полуремарке, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Затова тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне аварийни светлини. Впоследствие колата на жертвите се врязала в 13-метровото ремарке.

Хъмчев има множество нарушения на пътя. На първа инстанция шофьорът напълно призна вината си и делото бе проведено по реда на съкратеното производство. 

Затвор за Ваклин, убил трима в катастрофа край Пловдив, близките им плашат с протестиТова не е справедливо, това е расизъм, заявиха близките на загиналите

Клетви и призиви „убиец” отекнаха в коридора на Апелативен съд минути преди старта на процеса. Роднините на загиналите момчета посрещнаха с един глас Хъмчев.

„Аллах ще те накаже. От болести няма да се отървеш, най-тежката да те тръшне. В затвора да отидеш и там да умреш”, крещеше един от близките на жертвите.

„Убиец” пък изкрещя една от почернените майки. Наложи се да бъде повикана съдебна охрана, а самият Ваклин да бъде вкаран в залата преди началото на заседанието.

Близките на Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров настояват за максимална присъда за виновния водач.

Апелативен съд обяви делото за решаване.