Родители на ученици в Пловдив трябва да решат дали децата им да бъдат тествани за COVID-19. В момента тече анкета на национално ниво, която цели да анализира какъв процент от семействата са отворени за идеята децата им да бъдат изследвани с антигенен тест.  

Допитването е важна част от процеса, тъй като методът за тестване все пак представлява манипулация, за която е нужно информираното съгласие на родителите. В част от училищата анкетата е достъпна онлайн, а други събират нагласите чрез класните ръководителите. 

Най-късно до 12 часа на 9 февруари родителите трябва да дадат своя отговор. 

Тестването ще е второ мащабно проечаване за заболеваемостта в системата на образованието подобно на изследването на учителите и помощния персонал в училищата. 

По всяка вероятност учениците, чиито родители са съгласни, ще бъдат тествани в рамките на лекарския кабинет в училището, в което се обучават. Изследването ще бъде безплатно. 

Ето и съобщението, което се разпространява към родителите на ученици: 

Уважаеми родители,
Във връзка с извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, Министерството на здравеопазването има възможност да проведе бързи антигенни тестове сред децата и учениците.
Антигенните тестове за определяне на причинители на заразни заболявания се използват в медицинската практика от много години. Тяхната цел е да открият специфична чужда част (антиген) от причинителя в изследваната проба, което се изразява като положителен резултат от съответното изследване. Бързите антигенни тестове за COVID-19 са насочени към определени белтъци (антигени) на вируса SARS-CoV-2 – причинител на заболяването.
При провеждане на изследване с бързи антигенни тестове резултатите са готови в рамките на един час, което позволява лесно и бързо изследване на повече хора за дадено заболяване. Материалът за изследване с бърз антигенен тест се взима от носоглътката с тампон, подобно на изследването PCR. Възможен е лек дискомфорт при манипулацията, но инвазивното действие се осъществява от медицински специалист.
Изследването е по желание и целта е да се намали възможността от предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносител или болен в училищна среда. За малолетни и непълнолетни деца и ученици е необходимо съгласие на родител/настойник.
Настоящата анкета има за цел да установи нагласите на родителите. Може да я попълните до 12,00 часа на 9 февруари (вторник).