Областният управител Йордан Иванов е върнал 12 решения за допускане на ПУП -ове, приети на последната сесия на Общински съвет. Той смята, че те са гласувани в противоречие със закона, тъй като все още РИОС не е одобрила екологичната оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план. Йорданов се позовава и на  писмото на Министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който излезе с указание да не се приемат ПУП, докато няма екологична оценка на проекта за изменение на ОУП. 
 
Прези броени дни пловдив  строителни предприемачи влязоха в остър дебат с представители на "Демократична България" , като ги обвиниха че ако ПУП-овете бъдат спрени ще се предизвика абсолютен хаос в строителството в Пловдив и ще блокират работата на целия бранш.
Строителният предприемач Илиян Филипов заплаши с масови протести, ако местният парламент спре да разглежда ПУП-ове.  Той заяви, че писмото на регионалния министър не е нормативен акт, а тълкувание, като на практика то не може да се жали в съда, която е единствената институция, която може да издава дали един акт е незаконосъобразен. 

"Тези хора се мъчат по всякакъв начин да всяват хаос в целия град и то за всеки, който диша в Пловдив – Общината, бизнесът, гражданите… Спирането на ПУП-ове означава  нито една нова детска градина, нито един булеварда, нито един инфраструктурен обект. Говорим за заети в този сектор от 25 000 – 30 000 души, което значи да спрем работа за месеци”, каза собственикът на ПИМК. 

„Ако спре местният парламент да приема ПУП-ове. Градът ще спре, бизнесът ще спре, но институциите ще спрат – ние няма да им позволим да работят. Щом искат хаос – ще получат такъв”, заяви Филипов. 

Решението на областният управител да върне ПУП-овете на практика оправда тревогите на строителните предприемачи. Каква ще е реакцията - предстои да разберем. 

Ето и цялата позиция на областният управител:

 
 
Връщам на Общинския съвет в Пловдив 12 решения, приети на последната сесия, за допускане на Подробни устройствени планове (ПУП). Причината е, че те са гласувани незаконосъобразно, тъй като все още няма одобрена екологична оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив от РИОСВ.
Приемането на незаконосъобразни актове от ОбС по отношение на ПУП застрашава бъдещи строежи и инвестиции в Пловдив, то е в ущърб на правовия ред, но и на инвеститорите, на бизнеса, на проектите на община Пловдив, на гражданите. Решението не е в затваряне на очите и замитане на проблема, а в адекватните и бързи действия на отговорните институции.
Колко бързо ще се разреши проблемът зависи от администрацията на община Пловдив и кмета на града Здравко Димитров. Колкото по-бързо община Пловдив си свърши работата и изготви екологична оценка на проекта за изменение на ОУП, която да бъде приета без забележки от РИОСВ, толкова по-скоро ще може да продължи допускането на ПУП от ОбС – вече в рамките на законовите правила за това.
 
Какви са фактите и какво казва законът?
На почти всяка сесия на ОбС в Пловдив се гласуват над 10 допускания за ПУП. Това по същността си е нормална процедура по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ).
От 2016 г. има решение на ОбС, че ще се изменя ОУП на Пловдив. От 4 години има възложена обществена поръчка и се работи по документа. Проектът за изменение на ОУП е преминал през Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) през месец октомври 2021 г. След приемането на проекта от ЕСУТ всеки нов ПУП трябва да е съобразен с предвижданията за изменения на ОУП. За да се допуска изработване на ПУП-ове, то изменението на ОУП трябва да има и одобрена екологична оценка от РИОСВ – това казва законът.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов излезе с указание да не се приемат ПУП, докато няма екологична оценка на проекта за изменение на ОУП. Възможността министърът да тълкува разпоредбите на ЗУТ и тяхното прилагане е заложена в Наредба № 8 от 14 юни 2001 г. за обема и съдържанието на устройствените планове.
Какво е решението?
Максимално бързо община Пловдив да изработи актуализирана екологична оценка на проекта за изменение на ОУП, съобразена със забележките на РИОСВ след двата отказа за одобрение. Ако трябва, кметът да разпореди на проектантския екип, заедно с администрацията му, да не спят няколко дни, за да изработят екологична оценка, която РИОСВ да приеме. защото инвеститорите в Пловдив ще страдат.
 
Какъв ангажимент поемам като областен управител?
След като актуализираната екологична оценка на проекта за изменение на ОУП бъде депозирана в РИОСВ, ще направя всичко, което зависи от мен, РИОСВ да я разгледа и да се произнесе в максимално кратки срокове.
Подкопаването на правната сигурност на която и да е инвестиция е едно от най-лошите неща, които може да причини една администрация на инвеститорите в града.
Какво следва от върнатите решения на ОбС за ПУП?
Пред Общинския съвет на Пловдив има два варианта – да прегласува отново решенията за ПУП или да ги отмени. Ако реши да ги отмени, законът ще бъде спазен. Ако реши да ги прегласува, ще остане рискът от правна несигурност. Правомощията на областния управител обаче стигат дотук. Институцията, която може да осъществява последващ надзор за законност в подобни случаи, е прокуратурата.
В рамките на законовите си правомощия оставам категоричен, че връщането на решенията на ОбС е правилно, защото обещахме законност и няма да отстъпя от този ангажимент.