С около 15 литра шампоан по традиция днес ще бъде окъпан паметникът на Съединението в центъра на града в навечерието на празника. Тазгодишният шампоан ще ухае на люляк.

Ежегодно церемонията по измиването на един от символите на Пловдив и единението на страната се провежда на 5 септември. Миналата година Паметникът на Съединението бе измит с 10 литра шампоан с мирис на лимон и пролетни цветя, а по-миналата 2015г. огромната скулптура бе окъпана с 15 литра шампоан с орхидея.

В измиването обикновено се включват около 20 работници от общинската фирма "Чистота", които с помощта на автовишка, първо обливат паметника с шампоана, след което го измиват старателно с пароструйка. Цветните и зелени площи около скулптурата също биват облагородявани в навечерието на 6 септември, засаждат се нови цветя, а пейките биват боядисвани.

Наред с това от община Пловдив сменят и всички знамена, които посрещат и изпращат пловдивчани и гостите на града по шестте входно-изходни артерии. На 1 септември екипи на ОП "Чистота" монтираха по всички шосета общо 300 нови флага. 100 от тях са национални трибагреници, други 100 са с герба на Пловдив, а останалите са с логото "Заедно" на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".