Жената на пловдивския лихвар Менду –Кайме, вече е на свобода. Катя Симеонова и Стефан Асенов са обвинени в пране на пари. Срещу Менду са повдигнати четири обвинения, които са за лихварство, пране на пари и данъчни престъпления. Деянията са извършени през периода от май 2010 година до май 2020 година, като става дума за раздаване на заеми срещу лихва в размер на 800 000 лева, както и за избягване установяването на данъчни задължения в размер на 50 000 лева. Срещу  Кайме e повдигнато обвинение за пране на пари за близо един милион лева.

Без много шум, преди дни Кайме бе пусната от ареста. По време на заседание в Окръжен съд, магистратите са й изменили мярката за неотклонение в „парична гаранция” в размер на 50 хиляди лева, научи TrafficNews.

С нас се свързаха жители на Столипиново и Аджасана, които разказаха, че жената вече спокойно се разхожда по улиците. Нещо повече – в двата квартала се носи слух, че чадърът над банка Менду продължава да действа с пълна сила. В махалата са абсолютно убедени, че Коледа Стефан Асенов- Менду ще посрещне в дома си. Част от клиентите на лихваря се опасяват, че ако същия бъде освободен с по – лека мярка, може да окаже влияние чрез сила и заплахи към много от свидетелите по делото.

На 22 октомври, четвъртък, Менду поиска също да излезе на свобода. По време на заседание на Апелативен съд обаче мераците му бяха порязани, тъй като няма нови обстоятелства по делото, които да налагат преразглеждане на взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“ .

Собственикът на "банка" Менду иска на свобода, съдът поряза мераците муТой и брат му превърнали крайпътния мотел "Мерита" на автомагистрала Тракия в публичен дом

Стефан Асенов - Менду, жена му Катя / Кайме/ Симеонова и брат му Антон Асенов бяха задържани, при спецоперация на полицията в Аджасана. Те са с повдигнати обвинения, за лихварство, пране на пари и проституция. Менду е оглавявал незаконна финансова структура, позната сред ромсаката общност като "Банка Менду" и действаща от 15 години, в която хора получавали кредити, срещу съответно обезщетение и лихва. Освен това той и брат му превърнали крайпътния мотел "Мерита" на автомагистрала Тракия в публичен дом, където няколко проститутки работели за тях на няколко смени. Кайме пък е обвинена за пране на пари, тък като всички движими и недвижими имоти са били вписвани на нейно име. 

Още за разследването може да видите ТУК:

Менду - редовен данъкоплатец, жена му - неграмотна домакиня, брат му - хуманист, който дава подслон на проститутки

 

Безработната фамилия на Мендуто – с палати и пищни тържества за стотици хилядиЕдни от най-богатите хора, с най-луксозни къщи и коли, са именно родата на Асенови

Кои са покровителите на Банка Менду? С кои магистрати е "ял и пил" прочутия банкер

Наследникът на най-известния ромски лихвар в Пловдив раздавал заеми над 200 бона