„До един, всички в обкръжението на Стефан Асенов – Мендуто са безработни”. Това бяха думите на Окръжният прокурор на Пловдив – Румен Попов. Въпреки, че са „социално слаби” близките на 49-годишния барон се ширят в луксозни къщи в ромските махали, вдигат празненства за чудо и приказ и се забавляват около отрупани с алкохол и блюда маси.

Стефан Асенов - Менду, жена му Катя / Кайме/ Симеонова и брат му Антон Асенов бяха задържани, при спецоперация на полицията в Аджасана. Те са с повдигнати обвинения, за лихварство, пране на пари и проституция. Менду е оглавявал незаконна финансова структура, позната сред ромсаката общност като "Банка Менду" и действаща от 15 години, в която хора получавали кредити, срещу съответно обезщетение и лихва. Освен това той и брат му превърнали крайпътния мотел "Мерита" на автомагистрала Тракия в публичен дом, където няколко проститутки работели за тях на няколко смени. Кайме пък е обвинена за пране на пари, тък като всички движими и недвижими имоти са били вписвани на нейно име. 

Братът на Мендуто – Антон Асенов или както е известен в Столипиново – Мустафата, се е разполагал добре в луксозна къща в етническия квартал. Той е въртял и част от бизнеса с луксозни коли. Самият Анто е публикувал в социалните мрежи снимки на возилата – от къпи по-скъпи. Последното такова е лъскав мерцедес, чиято цена се доближава до тази на апартамент, сниман и публикуван в профила на Мустафа. Част от колите са били карани на паркингът пред стопанисвания от двамата братя хотел „Мерита”. На плаца са били почиствани и снимани. 

В ресторанта на хотела пък са се вихрили бурни купони с музика на живо, класен алкохол и отрупани маси. Припомняме, че според данните на прокуратурата именно Мустфата е въртял бизнеса с момичетата, като е прибирал парите за стаите. Жените са му предоставяли 5 евро за терена. Действително голяма част от времето, Антон Асенов е прекарвал в хотела, съдейки по снимките му в  профила му във Фейбук. На много от тях са въпросните коли, на други приятели, на трети купони с много алкохол, а на четвърти самия лоби бар" ,в който са и момичетата. 

Преди ден Асен, Менду и Кайме се изправиха пред съда, където се проведе заседание за определяне на мерките им за неотклонение. В залата Мустафа заяви, че с брат му били скарани от 5 години и не си говорили, така че било изключено да са съучастници. В СРС-тата от телефоните на двамата няма засечени разговори между тях. От снимките на Асенови обаче става ясно друго.В края на 2017 година двамата братя са били именно в хотел "Мерита", където са яли и пили. В залата защитата на братята представи разпита на управителката на хотела, която е заявила, че не е виждала Менду от 9 години. Снимките в профила на Асен обаче говорят друго. 

В Столипиново, на ъгълът между улиците „Батак” и „Храбрец” се издига още една къща, със солидна ограда, отново собственост на фамилията на Миндуто. Дом, обзаведен с мебели-последен писък на модата, в който живее сестрата на Асенов – Азизе. В квартала всеки познава жената, която по думите на съседи е винаги стилна, отрупана със скъпоценности и отдадена майка на тризнаците. Тя има две момченца и момиче.

Жителите на етническия квартал разказват още, че едни от най-богатите хора, с най-луксозни къщи и коли, са именно родата на Асенови. За чудо и приказ Азизе и съпруга й вдигнали тържество по случай сюнета на двете момчета през 2019 година. Карети, три тоалета, килограми злато, лимозини, камери и дронове са приковали вниманието на цяло Столипиново.

На тържеството разбира се са присъствали и двамата братя – Менду и Мустафа. Самата Азизе е сменила две рокли, както и дъщеричката й, а двете момчета са били облечени като малки султани.

Музика и танци пред дома на Азизе са били нищо в сравнение на тържеството в ресторанта. Семейството са посрещнали над 150 души гости в ресторант „Четири сезона” в Новотела. Разкош, който надали безработен би си позволил.

Почетен гост е бил Миндуто, който в разгара на празненството раздавал банкноти на музикантите, докато танцува с жена си – Кайме. Последната е отрупана от глава до пети със злато. По думите на наши източници, намереното при обиските злато е собственост на Кайме. Те дори се шегуваха, че килограм злато за нея са нищо и че това е малка част от бижутата, които притежава.

Като Панагюрско съкровище е и сестрата на Мендуто – Азизе, която по тялото си на тържеството е имала не по малко от 2 килограма от благородния метал.

„Сигурно е спестявала от социалните помощи”, шегуват се наши източници.

Интересен факт стигна до наш репортер. Според хора от Столипиново и Аджисан махала, Стефан Асенов  е в родствена връзка с друг известен персонаж - Ашим Асан.  Той е лидер на на фондация "Прав път" и влезе в криминалната хроника под тепетата с нападението над имам. През 2011 г. пловдивският районен съд прати Асан за 2 г. в затвора за хулиганство и възпрепятстване на религиозните свободи на гражданите.

През 2017 година, Ашим Асан отново предизвика скандал около себе си. В центъра на Аджасан махала, той издигна триетажна къща – незаконна. Строежът на същата е започнал през  1999 г. и на етапи през годините растял с по един етаж. Според специалисти от отдел "Незаконно строителство" разгърнатата площ е около 240 квадратни метра.

Стефан Асенов е бил известен още и като „Банка Менду”. От данните по СРС-тата става ясно,че  за мъжа не са представлявали интерес дребните суми от 4 или 5 хиляди лева. Той е предоставял суми от 200 хиляди лева, а дори и нагоре.

Как е функционирала престъпната група? Чрез чадър от служители в различни институции, сред които такива от ДАНС и БОП.

Още за разследването може да видите ТУК:

Менду - редовен данъкоплатец, жена му - неграмотна домакиня, брат му - хуманист, който дава подслон на проституткиТрима известни пловдивски адвокати защитават известната фамилия в съда

 

Кои са покровителите на Банка Менду? С кои магистрати е "ял и пил" прочутия банкерОще преди 10 години полицията работи по информация, че Стефан Асенов е гарант на големите наркосделки в Аджисан махала

Наследникът на най-известния ромски лихвар в Пловдив раздавал заеми над 200 бонаМендуто строи кооперация в подножието на Стрия град, имотът бил закупен наскоро

Пищните тържества на семейството: 

 

Асен Асенов, Азизе и Миндуто: