Антон Асенов, брат на лихваря Стефан Асенов – Мендуто , излиза на свобода. Това решиха магистратите от пловдивския съд преди минути. Асенов бе задържан заедно с брат си и снаха си  при мащабна полицейска акция в Аджисан махала преди няколко месеца, а срещу него са повдигнати две обвинения.Едно от тях е за съучастие в пране на пари, а другото – предоставяне на помещения за проституция.

Припомняме, че по данни на прокуратурата Менду е оглавявал незаконна финансова структура, позната сред ромсаката общност като "Банка Менду" и действаща от 15 години, в която хора получавали кредити, срещу съответно обезщетение и лихва. Освен това той и брат му превърнали крайпътния мотел "Мерита" на автомагистрала Тракия в публичен дом, където няколко проститутки работели за тях на няколко смени. Кайме – съпругата на Менду пък е обвинена за пране на пари, тъй като всички движими и недвижими имоти са били вписвани на нейно име. 

Днес Апелативен съд – Пловдив освободи Антон Асенов или както е известен в Столипиново – Мустафата от ареста и му наложи мярка за неотклонение „домашен арест”. Според магистратите към момента няма доказателства, Асенов да е участвал в схемата за пране на пари заедно с брат си. Оказва се, че Менду и Мустафа са от години във влошени отношения.

Освен това според магистратите Асенов не би извършил друго престъпление, нито да се укрие. Той е с чисто съдебно минало, семеен и трудово ангажиран.

Както TrafficNews съобщи още тогава, по време на първата мярка за неотклонение на Менду, Кайме и Асен, Мустафа заяви, че с брат му били скарани от 5 години и не си говорили, така че било изключено да са съучастници. В СРС-тата от телефоните на двамата няма засечени разговори между тях. 

Още за разследването може да видите ТУК:

Безработната фамилия на Мендуто – с палати и пищни тържества за стотици хилядиЕдни от най-богатите хора, с най-луксозни къщи и коли, са именно родата на Асенови

Менду - редовен данъкоплатец, жена му - неграмотна домакиня, брат му - хуманист, който дава подслон на проститутки 

Кои са покровителите на Банка Менду? С кои магистрати е "ял и пил" прочутия банкер

Наследникът на най-известния ромски лихвар в Пловдив раздавал заеми над 200 бона