Днес, пред Окръжен съд бяха изправени Стефан Асенов - Менду, жена му Катя / Кайме/ Симеонова и брат му Антон Асенов. Тримата поискаха по-леки мерки за неотклонение, тъй като според тях обвиненията на прокуратурата са съшити с бели конци, а те са станали жертва на завистливи хора. 

Братята Асенови и Кайме бяха задържани в четвъртък , при спецоперация на полицията, наблюдавана от Окръжна прокуратура. От изявленията на обвинението стана ясно, че Стефан Асенов е оглавявал незаконна финансова структура, позната сред ромсаката общност като "Банка Менду" , в която хора получавали кредити, срещу съответно обезщетение и лихва. Пак според прокуратурата менду бил близо 15 години на пазара, недосегаем за институциите, призвани да следят за закон и ред, тъй като ползвал протекции от високопоставени магистрати, служители на БОП и ДАНС, както и данъчни. Освен това той и брат му превърнали крайпътния мотел "Мерита" на автомагистрала Тракия в публичен дом, където няколко проститутки работели за тях на няколко смени. 

Срещу Асенов е повдигнато обвинение и за пране на пари, тъй като на негово име и на неговите близки се водели 50 автомобила и много имоти, които според прокуратурата са част от залозите на "кредитната структура". 

Днес наблюдаващият прокурор бе категоричен, че срещу тримата има достатъчно доказателства, които подкрепят работните обвинения. В касата на мъжа били намерени голямо количество златни накити и часовници, които са залози срещу дадени суми, Менду е започнал строежа на скъпа кооперация в подножието на Стария град , а с помощта на брат си въртял проститутки на магистралата. Освен това семейството имало къща в Одрин, където можели да се укрият. 

В защита на тримата задържани се явиха известните пловдивски адвокати Щерю Царев, Константин Давчев и Атанас Атанасов.

Тримата бяха категорични, че срещу техните клиенти няма никакви сериозни доказателства, а според Давчев "обвиненията са съшити с бели конци". Самият Менду заяви, че по-рано работел като баничар и златар, но сега бил без работа. Въпреки това винаги помагал на приятели с различни суми, но никога не вземал лихва. Часовниците и колите, за които го обвинявали , били на негови приятели и той ги съхранявал. Всяка година изрядно си подавал данъчна декларация и годишно плащал по 11-12 000 лева данъци. "Храни куче да те лае! Тези хора, които сега твърдят , че съм лихвар, съм ги хранил в къщи. Жена ми не е спала, за да им готви по цели нощи" заяви Стефан пред съда. 

Адвоката на Катя Симеонова - Щерю Царев защити тезата, че неграмотната жена е домакиня, която си няма хал хабер от финансови операции и няма как да е замесена в пране на пари. "Тя няма как да знае какво работи мъжа и и какви данъци плаща.  В тези среди няма отношение на равнопоставеност в семействата. Жените са подчинени. Теренът за кооперацията е дарен от сестрата на Катя , платени са 800 лева за разрешително и това е всичко по въпросния строеж. Тя има два апартамента, придобити преди 2010 година, но те са купени с банков кредит. 

Костадин Давчев заяви, че арестът на Антон Асенов е незаконен и няма доказелства срещу него. Двамата с Менду били скарани от 5 години и не си говорили, така че било изключено да са съучастници. В СРС-тата от телефоните на двамата няма засечени разговори между тях. По отношение на проститутките в Мерита, Антон изобщо не бил наясно с тяхната дейност, а от хуманност и човещина им предоставял стаи, в които да спят, защото те идвали от всички краища на страната и нямали подслон. 

И тримата обвиняеми се надяваха съдията да се смили над тях, като Катя дори се разплака. Три близки жени на задържаните, които бяха допуснати в съдебна зала и в молитвени пози слушаха делото, останаха крайно възмутени от решението на съдия Иван Бонев , който остави и тримата в ареста. 

Адвокатите заявиха, че ще обжалват пред Апелативен съд.